nuff

Friday, June 13, 2014

Review Brazil vs Croatia - World Cup 2014 Brazil

result

sedikit review dari aku yang tak reti bola nih.... memula nak minta maaf pada peminat brazil sebab mungkin ada sedikit sindiran dalam ni utk brazil.. ahahahaha... eh??!!! ada??!! huhuh

Goal awal goal tidak sengaja by Marcelo.. hahaha.. bukan salah dia.. tapi maybe akan beri kesan mendalam pada dia sebab 1st game 1st mistake.. huhuhu... sian marcelo... but still like him because his Madridista.. hehehe....

1st half of the game... sangat2 tight and fight... well sebab tengah croatia ade rakitic and luka modric (real madrid)hohoho... kekurangan besar croatia adalah penyerang mereka yg digantung 1 perlawanan iaitu mario mandzukic (bayern munchen) dan penjaga goal yang lemah... disitu bagi jurang yang amat besar buat croatia berbanding brazil yang di ketuai oleh thiago silva (PSG). mempunyai penyerang yang bagus, tengah yg sedikit loose manakala defend yg kukuh... cuma disini, sikap pemain ketika berada di kotak penalti.... sangat2 mendukacitakan, apabila dilihat ketika fred jatuh dlm kotak penalti, ketika contact yg lemah berlaku, beliau tidak memegang sebarang bola.. tetapi perkara berlaku pantas dan referee melihat sebagai contact yg jelas walaupun dlm keadaan laju.... (saya melihat gerak perlahan di tv) kat situ tak adil lah... please play fair game... we know that u r hoster but please we need fun fair play... penalty is some sort of luck.. wether ur team can win or not... sometimes its unfair jugaklah... :)

so, tu je rumusan saya.. ehehehehhe....


p/s: next SPAIN vs HOLLAND.. Superb!

Kejohanan Karnival Sukan Futsal Bank Negara Malaysia 2014

Kejohanan Karnival Sukan Futsal Bank Negara Malaysia 2014
Centremart Futsal, Jalan Genting Klang
31 Mei 2014


amcam? gempak tak ayat kat atas tu? mcm karnival besooorr.. ahahahha... boleh lah... internal je kot kan... hehehe... nak pendek citer, aku amek pic ladies je.. ahahaha.. pic lelaki abaikan.. perlu ker? ahahaha... [sila jangan sentap].. terbahagi kepada 3 team, Pitis, Kupang dan Kijang... berentap untuk menjadi juara tahunan.. ahahaha... hamek ko sesungguh main.. ahaha... walhal sepak angin... (lari bawah meja sorok muka)

ape2pun memang enjoy dan seronok walaupun masing2 kepenatan... jangan tanyer team aku no berapa.. ahahahaha... nah, layan je pic2 berikut.. haha..

 warming up session
  
 mengumpat ke tu weyy.. ahahha

 kami buddyzz.. hehe

BNM Team 

macam2 post! hahaha 

Player harapan ni.. ahahaha 

aku wajib ade!! hahaha 

game dah abes tukar baju n lepak with ajk...

ajk pun sengal.. ahahha

 
 ni si ah yue mmh nak kene tau tetibe peluk aku kuat2!! motip??!! ahahha

 feeling mother sangat kak mid!! ahahahahahaha.... [sambil mata tgk kiri kanan]

 final Men team Pitis vs Kupang

 The Champ!! Pitis!

 aku dapat hadiah??? keeper terbaik??? ahahaha... sila jgn perasan! tu hadiah keeper saya ok... :p

 
 team B Kupang no 3.

Penjaring terbanyak 

 team A Kupang no 2..

 team Kupang ladies Juara... hohoho..

 team Pitis Men Juara.. yeahhh

 Pitis Ladies no 3.. sob sob.. tahun depan kita rampas balik!!! hehehe

 Kijang no 2.. hehe
 Penjaga gol terbaik lelaki...

penjaring terbanyak... laju dowh mamat ni.. hoho..


p/s: sports is good for health... hehe..

Wednesday, June 4, 2014

HOW TO SAVE PETROL

HOW TO SAVE PETROL

With increasing fuel prices, people are beginning to think twice before taking their vehicles out for a drive. Here are some tips on how you can save on fuel.


STEPS

1.      REDUCE YOUR SPEED
The higher the speed, the higher the fuel consumption. Slow down, relax and enjoy the ride. Driving at a moderate speed will always help save fuel.


2.      CHECK TYRE PRESSURE
Check your tyre pressure regularly. Tyres lose pressure over time (about 1 psi per month) due to temperature and other factors. Tyres with lower pressure will have more rolling resistance resulting in increased fuel consumption.
 

3.      FILLING FUEL
The more fuel you have in your tank, the less air occupying capacity it will have in the empty space. Petrol evaporates very fast. While filling up fuel, do not squeeze the trigger of the nozzle in a fast mode. If you are pumping on a fast rate, some of the liquid that goes to your tank will become vapor.
 

4.      ACCELERATE WITH MODERATION.
If you accelerate speedily and often, the less fuel you save. You should drive with required moderate speed and use your brakes less often to save fuel. Slow speed and attention to regular bumps will serve the purpose.
 

5.      USE STOCK TYRE.
Before changing your tyre to the modern style thick ones, think again. The more the width, the higher the rolling resistance offered and higher the fuel consumption.


6.      PARK YOUR VEHICLES IN SHADE SINCE IT WILL TAKE LESS TIME FOR THE CAR TO COOL DOWN ONCE YOU START DRIVING AGAIN.
 

7.      USE GEARS WISELY.
Higher gears at low speed and vice versa will lead to lose of more fuel. Shift gears carefully and according to the desired speed. This will cause less strain on your engine.
 

8.      CLEAN YOUR CAR.
Remove excess weight from your car that you do not require. 50 kg added load in your car will increase fuel consumption by two percent.
 

9.      MAINTAIN YOUR ENGINE IN GOOD CONDITION. 
Check the lubricants, hand brakes, and also the clutch. Regularly clean the air filters which block the path of air to the engine reducing the mileage and performance of the vehicle.

Baru : Subsidi Petrol Malaysia Bagi Mereka Yang Berpendapatan bawah RM 5,000


Sumber Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan melaporkan, pemilik kenderaan di bawah 2,000cc juga dijangka dapat membeli bahan api bersubsidi.

Di bawah sistem baharu tersebut, semua warga asing dan kereta asing tidak dibenarkan membeli bahan api bersubsidi.

Akhbar tersebut turut melaporkan, kerajaan sedang mengkaji sama ada mahu memasukkan fungsi pembelian minyak ke dalam MyKad atau mengeluarkan kad baharu untuk membolehkan pembelian bahan api bersubsidi dilakukan.

"Pemilik kenderaan tidak kira individu atau syarikat mungkin perlu menyerahkan maklumat peribadi seperti laporan cukai supaya kad pembelian minyak boleh dikeluarkan.

"Kad ini menunjukkan nama pemilik kenderaan, alamat dan kuota minyak subsidi yang dibenarkan.
"Ketika mengisi minyak, pemilik kenderaan perlu mengimbas kad terlebih dahulu untuk membeli minyak pada harga subsidi," demikian lapor akhbar tersebut.

Menurut sumber, penggunaan kad minyak yang khusus akan memudahkan kerajaan menjejak den merekodkan kadar penggunaan bahan api oleh pemilik kenderaan.

Sumber itu bagaimanapun berkata, memandangkan pendekatan baharu hanya dilaksanakan pada September, maka kerajaan belum membuat keputusan muktamad dan mungkin membuat perubahan selari dengan cadangan pihak berkepentingan.

Kerajaan sebelum ini dilaporkan akan memperkenalkan satu sistem baharu penjualan diesel dan petrol bersubsidi kepada pemilik kenderaan yang layak secara berperingkat mulai 1 September ini ~

Syarat untuk dapat full subsidi :

1. Gaji bwh 5,000
2. Kereta bawah 2,000cc


 Syarat untuk dapat had 300 liter/bulan :

1. Gaji antara 5,000 - 10,000


Syarat TIDAK layak :

1. Gaji melebihi 10,000
2. Kereta lebih 2,000cc


ANDA DALAM GOLONGAN MANA???



p/s : Cut and Paste
There was an error in this gadget

nuffers

Digital clock