nuff

Monday, November 25, 2013

Desperately nak kurus!!!

aarrgghhh... untuk sekian kalinya, apa yang menjadi igauan aku jadi kenyataan.... 'berat badan dah naik and tak stabil pembentukannya.. ahahha... tetapi Alhamdulillah BMI, kolestrol, gula n jantung ok.. syukur... tp aku tetap kene betulkn balik shape badan ni... ahahahaha.... well some people i was like fara fauzana shape.. peha ayam.. errmm.. dap dap... goreng masak madu sedap!!! ahahahahha....

aku bab sports mmg ada je non stop tapi bab makan pun sama gak non stop... "hek elleh.. pastu bising badan naik".. aku kene amek supplement diet lah mcm zaman bujang dulu... dulu2 xmakan xpe sebab lom kawen, skrg kene standby makan utk husband... " aku rasa tu lah punca dia" ekekekekke... ngek!!!

so, ape aku kene buat nih?? bab2 makan mmg aku xleh skip nt gastrik! cukuplah masa bujang dulu slalu kene... hmmmm... exercise hardcorelah jawabnye... huhuhu... malasnyer nak start!!! nt baju banyak nak kene basuh... :( ahahahahha... in other words [MALAS]

kemon marie!! wake up!!! loceng dah berbunyi!! its time to set the target!!! dah2.. jgn nak bahagia sgtlah... kene start gak!!! no matter what!!!


GOOD LUCK!!! kekekeekkekekeke

Thursday, November 14, 2013

Product Double Stemcell memang terbaeks!


harini kita nak promote plak product ni... nama dia Double Stemcell supplement for body.. haaaaaaaaa.. amek kau speaking.. hehehe... kita dah try product ni utk sebulan.. well, hasil dia.. mmg terbaik.. sebelum ni kita jenis makan xde selera xhabis.. badan mcm xbalance.. period xteratur n sikit2 je kuar... lepas je try mende ni dalam masa seminggu je dah rasa lain, selera makan tu ada, badan rasa xletih, period paling puas la.. banyak keluar... memang baguslah... fungsi dia mmg untuk keseimbangan dalam badan..  
drop comment kalau nak dapatkn product ni k.. hehehe.. i'm willing to help.. lets reduce cost to hospital.. :)

jom review sedikit fakta berhubung dengan product ni..


Adakah ia selamat untuk dimakan Stemcell Double™?

Double Stemcell telah berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan ia telah melalui Institut Piawaian dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia (SIRIM) dan SGS Singapura Makmal Ujian Standard. Produk ini disahkan selamat dan asas tumbuhan 100% .

>:Bolehkah Double Stemcell™ menyembuhkan mana-mana penyakit kronik seperti apa yang dituntut oleh pengguna melalui testimoni?

Menurut nasihat profesional daripada kumpulan doktor, Double Stemcell sebenarnya adalah apabila kita makan dan tuangkan di bawah lidah, sel stem akan pergi melalui saraf kita pergi ke otak dan memberikan isyarat di mana mereka perlu untuk membaiki dan pertumbuhan semula sel-sel mengelilingi luka dan bahagian penyakit, mengawal tahap pH dalam badan, apabila selepas sistem imuniti badan meningkat perlahan-lahan penyakit akan mendapat penyembuhan.

>:Adakah Double stemcell™ mempunyai sebarang kesan sampingan?

Produk kami, jika diambil pada dos yang disyorkan kesannya sangat baik dan tiada apa-apa kesan sampingan. Walau bagaimanapun, seseorang mungkin mengalami rasa sedikit peningkatan haba badan metabolik (thermogenesis) selepas mengambil Double stemcell™, keadaan ini kami syorkan supaya meningkatkan pengambilan air. Dalam pengalaman kami setiap individu bertindak balas sedikit berbeza, jadi dos produk yang bekerja untuk anda mungkin berbeza dengan yang lain. Dos yang tinggi boleh memberi kesan yang lebih dramatik dalam tempoh masa yang pendek sekitar 1-2 hari, manakala dos yang lebih rendah mungkin mengambil masa 1 minggu atau lebih untuk melihat kesan.

Double stemcell™ lebih sesuai diambil sebelum makan sarapan dan sebelum tidur.

>:Bagaimana sel stem berfungsi?

Sel stem adalah sel-sel khusus, sangat berharga yang hanya dalam jumlah yang kecil hampir pada setiap tisu, termasuk kulit. Hanya sel stem boleh membahagikan dengan lebih kursus pada hayat seseorang dan mewujudkan sel-sel kulit baru, berterusan memperbaharui epidermis. Semakin lanjut usia kita, tenaga dan bilangan sel stem kulit akan berkurangan, menyebabkan epidermis mengambil masa yang lama untuk memperbaharui dirinya dan terbentuk kedutan.

Jom Like Secret of Double Triple Stemcell




























Tuesday, November 12, 2013

~Sinopsis Filem Aku Pilih Kamu~


11 November 2013 di TGV Sunway Piramid, berlangsungnya Pra tonton Filem Aku Pilih Kamu arahan Eyra Rahman dan dibintangi oleh Intan Ladyana (Qesya), Zain Hamid (Iskandar), Fedzrul Khan (Mohd Alif) dan Azhan Rani (Imran bapa kepada Qesya). Saya dan beberapa org teman menemani teman yg merupakan pemenang tiket bertuah untuk menyaksikan preview filem tersebut.

Meh saya citer sikit, sikit je aaaaaaa… nak citer banyak g lah tgk wayang sendiri… hahahaha…

Kisah bermula dengan percintaan Qesya dan Iskandar selama 5 tahun tidak direstu oleh Imran (bapa Qesya) di atas beberapa kriteria yang beliau tidak berpuas hati.

Pergolakan mula berlaku apabila Imran mengahwinkan Qesya dengan Mohd Alif iaitu anak kepada kawan baiknya satu ketika dahulu. Malangnya Qesya mula memberontak terhadap bapanya dan juga Mohd Alif. Apa Kesudahannya…… jomlah turun ke panggung.. hehehehe…

shared some pic :-






  p/s: balik keter tak boleh start sebab lupa matikan lampu... ekekekek... adeyyyy!!!

Monday, October 21, 2013

Lady in Peach [wink~wink]

Hot Sunny Day

front

 beside

close up

p/s: kan best kalau pregnant pakai mcmni... mesti sweet :)

Sunday, October 13, 2013

Simple Fried Cabonara by Cik Marie

haluuuu... hyeee...
harini aku nak share dinner malam tadi aku wat.. entah apsal ntah tetiba rasa mcm nak masak.. ikotkn hati nak aje makan meggi je dah... malam tadi aku wat resepi sendiri yg mmg makanan family aku bila time weekend dari dulu.. haha... lain org lain tekak.. pada aku lebih selesa n selera makan mende ni dari makan spaghetti mee kosong tu dgn kuah bolognese.... nooo.. kalau masak je aku ok.. tapi utk aku makan, memang tak lah... aku suka makan mcmni.. maklumlah selera org kg... so, perlu ke aku share mcne aku masak mende nih? aku tulislah ape aku ingat k.. sebab masa masak, mmg aku campak2 je.. janji ade rasa.. hehe....

meh kita start: 
 tu dia bahan2 mentah yg diperlukan.. konon2 ditaja oleh #Maggi katanyeee.. hehehe.. 
# Mee # Sos Cili # Bawang Putih # Spaghetti sos # perisa tambahan Maggi cukup rasa
# Black Pepper # White Pepper # Minyak masak # Garam # kicap

# Mix Vege # Beef Burger

 Memula mcm biasa rebus dulu Mee Spaghetti tu dengan air, sedikit garam dan sedikit minyak utk elakkan dari mee tersebut melekat2... (sambil tu tumbuklah bawang putih)...  utk rebusan biar sampai mee tersebut agak sedikit kembang.. jangan lama2.. nanti terlalu kembang xsedap plak nak di fried kan... lepas tu toskan dan asingkn bg sejuk sket... 

# lepas tu cuci kuali (utk elakkan dr guna banyak barang). panaskan minyak dan masukkan bawang putih yang ditumbuk tadi.. kacau sampai naik bau.
# lepastu masukkan cili sos, n kuah spaghetti ikot banyak mana keperluan korang. pastu kacau sampai dia sebati...
# after sebati tu baru masukkan beef burger yg dihancurkan tadi tu. gaul dan kacau sampai beef tu serap kuah2 tu.. biarkan kuah sehingga dia pekat then barulah masukkan mix vege. kacau then start merasa... tu lah time bagus utk tambah garam dan perisa tambahan.
# mula masukkan mee yg di tos tadi. gaul dan gaul. rasa dan rasa. masa gaul tu jangan lupa buh kicap sket utk nampak cantik dan sedap (padahal mmg aku gler kicap!!) oppss... jangan lupa gaul2 dan gaul.. biarkan ia agak kering jangan bg dia basah2.. masak mcm masak mee goreng or meehon goreng... lebih kurang mcmtu....
# lepastu masukkan black pepper & white pepper, biar ade rasa pedas sket. selalu kalau ikot tekak jawa ni, aku buh cili mesin, tapi mcm nak guna sos je lagi mudah. baru lah italian! haha..
#gaul dan gaul pastu apa lagi.. dah agak cukup kering and rasa mcm selera je nak makan, boleh lah hidang...

haaaaa... ni lah dia hasilnye... xsempat nak amek pic hidang kat pinggan... haha.. sebab dah lapar sangat!! huhu..

so, itulah resepi aku malam tadi.. hahahahaha... selamat menjamu selera... ekekekekeke...

p/s: kita bukan org ada2.. so, dari duk umah xde wat ape, maka buat lah sesuatu sambil2 isi masa lapang tu.. hehehehe.. Alhamdulillah..

Wednesday, October 9, 2013

Resepi Laksa Sarawak


Tu dia salin2.. resepi laksa sarawak.. sape dah buat, bg saya rasa.. ahahah.. nama saya nak buat, mmg ntah bila lah kan.. sebulan skali je dapur umah berasap... ekeke... malu i.. :p


Pes Laksa Sarawak

Bahan-bahan : anggaran 200 gm
  • 8 biji bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 10-12 tangkai cili kering*
  • 1 inci lengkuas*
  • 1 sk ketumbar
  • 1 sk jintan manis
  • 1 sk jintan putih
  • 3 biji buah keras*
  • 2-3 batang serai*
  • 1 inci belacan bakar*
  • 1/4 cawan kacang tanah (digoreng)
  • 1/4 cawan bijan (digoreng tanpa minyak)
  • sedikit garam
  • sedikit minyak utk menumis
Cara-cara :
  1. Kisar lumat bahan-bahan yang bertanda *.
  2. Bahan-bahan seperti jintan manis/putih, ketumbar, kacang tanah dan bijan dikisar/ditumbuk halus terlebih dahulu sebelum disatukan dengan baha-bahan bertanda *.
  3. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan tadi sehingga keperangan. Tambah garam dan sedikit gula. Kacau rata-rata.
  4. Simpan di dalam bekas yang bertutup dan masukkan ke dalam peti sejuk sekiranya ingin menyimpan lama.

Laksa Sarawak (Resepi II)

bahan-bahan : 6-8 orang makan
  • 200 g pes atau perencah laksa (DJ guna pes laksa HJ Manan)
  • isi ayam secukupnya (direbus dan dicarik halus)
  • 1/2 kilo  udang basah 
  • 1 bungkus mihun (direndam dan dicelur)
  • 4 biji telur (didadarkan dan dihiris halus)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 200-250 ml santan pekat
  • garam dan gula secukup rasa
  • taugeh (dicelur)
  • sedikit daun ketumbar (diracik)
  • limau kasturi secukupnya (dibelah dua)
Cara-cara :
  1. Sediakan 2 liter air dalam periuk. Jerangkan. Kemudian masukkan udang yang sudah dibersihkan bersama serai. Rebus hingga udang masak. Kemudian toskan udang. Air rebusan tadi jangan dibuang. Sebaliknya masukkan pes laksa dan kacau menggunakan api perlahan. 
  2. Masukkan santan dan perasakan dengan garam dan sedikit gula.
  3. Masukkan mihun ke dalam mangkuk, letakkan bahan-bahan seperti taugeh, telur, daun ketumbar, isi ayam dan telur. Tuangkan kuahnya dan perahkan dengan limau kasturi. Hidangkan panas-panas. Untuk menyedapkan lagi rasanya, masukkan sedikit sambal udang kering. 
Resepi Sambal Udang Kering 

bahan-bahan :
  • 6 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • sedikit belacan bakar (dikisar)
  • segenggam udang kering (dikisar/ditumbuk halus)
  • 4-5 sudu makan cili kisar/cili giling secukupnya 
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula
Car-cara :
Tumiskan bahan-bahan kisar dan cili kisar tadi hingga pecah minyak. Perasakan dengan garam dan gula dan masukkan air asam jawa. Kacau hingga pekat.

Monday, October 7, 2013

Tanda2 jin ada dalam rumah..

Tanda2 jin ada dalam rumah

Masakan selalu dan cepat basi ( rosak ) 

Selalu kedengaran seperti bunyi guli jatuh di lantai 
Kedengaran seperti ada orang mengemas atau menarik perabot di tengah malam 
Sering nampak kelibat atau lembaga hitam di dalam rumah 
Penghuni rumah sering merasa seram dan takut apabila berada di dalam rumah.

9 Anak-Anak Syaitan Yang Lainnya. 

ZALITUUN : Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat. Menggoda supaya manusia berbelanja lebih danmembelibarang-barang yang tidak perlu. 

WATHIIN  :  Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah. 

A'AWAN: Menghasut sultan/raja/pemerintah supaya tidak mendekati rakyat.Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama. 

HAFFAF : Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang berada di tempat-tempat maksiat ( i.e. disko, kelab malam &tempat yang ada minuman keras ) 

MURRAH: Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yang sukakan muzik sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour etc. 

MASUUD : Duduk dibibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan segala apa sahaja penyakit yang mula dari kata-kata mulut. 

DAASIM ( Berilah Salam sebelum masuk ke rumah ) : Duduk dipintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah,Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumahtangga.(suami-isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas,memukul isteri,isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan perbagai bentuk kemusnahan rumahtangga). 

WALAHAAN :Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwudhuk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yang lain. 

LAKHUUS  :  Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api dan matahari.

Rujukan lanjut http://sg.geocities.com/rawatanislam/jenis-jenis-jin.html


Bila Allah cepat makbulkan Doamu

Subject:Bila Allah cepat makbulkan Doamu
Bila Allah cepat makbulkan Doamu, Maka DIA Menyayangimu

Bila DIA Lambat Makbulkan doamu, Maka DIA Ingin Mengujimu
Bila DIA Tidak Makbulkan Doamu, Maka Dia Merancang Sesuatu Yang lebih Baik Untukmu.

Oleh itu, Sentiasalah Bersangka Baik Pada ALLAH Dalam Apa Jua Keadaan Pun... Kerana Kasih sayang ALLAH Itu Mendahului KemurkaanNya. .."


Hantarlah pesanan ini kepada orang yang anda tidak akan lupa dan hantarkan juga kepada orang yang menghantar pesanan ini. Ini adalah pesanan pendek untuk menyatakan yang anda sentiasa mengingatinya. Kalau anda tidak menghantar pesanan ini, bermakna anda sudah melupakan kawan-kawan anda. 

Ambillah sedikit masa dan anda sudah pasti memberi keceriaan kepada seseorang atau mungkin mengubah hidup mereka kepada yang lebih baik

Persengketaan alam siber

Assalamualaikum

  
Daripada Abu Darda’, Rasulullah SAW bersabda: “Bukanlah (golongan ini) daripada orang beriman yang sempurna imannya iaitu orang yang suka mengecam, suka melaknat, suka bercakap kufur dan suka mencarut.” (Riwayat at-Tirmizi)

Orang yang berbudi mulia akan sentiasa berusaha menjauhkan dirinya daripada terbabit dalam pertelingkahan yang selalunya tidak berlandaskan pemikiran rasional kerana hal ini adalah satu tindakan tidak produktif dan tidak berfaedah.

Malah, ia hanya akan berakhir dengan perpecahan kerana hidup saling bermasam muka antara satu sama lain. Islam menyuruh kita supaya hidup bersatu padu, bersikap merendah diri dan tidak berlagak sombong.

Ini akan memudahkan perhubungan dan kasih sayang sesama umat Islam di mana pemimpin masyarakat dan organisasi yang sebegini juga akan disenangi pengikut serta kakitangannya, malah akan mudah mendapat kerjasama daripada mereka.

Demikian juga kita dilarang menceritakan keburukan orang lain dengan melaknat, mengecam mencemuh, mencarut dan sebagainya kerana ini akan menyebabkan pergaduhan selain hilang rasa hormat antara sesama anggota masyarakat. Maka, berlakulah ketegangan yang sebenarnya merugikan keseluruhan umat Islam itu sendiri.

Hari ini kecanggihan teknologi komunikasi yang tiada sempadannya membolehkan sesiapa saja membuat kenyataan yang boleh dibaca semua. Malangnya, kenyataan yang dibuat tidak mencerminkan akhlak serta nilai mulia perlu ada dalam diri manusia.

Kata-kata kesat dilemparkan sesuka hati hingga berlaku pergaduhan di alam maya, saling berbalas kenyataan yang akhirnya menimbulkan rasa tidak puas hati sesama sendiri. Maka berlaku permusuhan yang tiada berkesudahan.

Gambaran ini begitu mengecewakan kerana tiada lagi kasih sayang serta hormat menghormati antara ahli masyarakat. Masing-masing cuba menegakkan keegoan dengan mengecam pihak satu lagi hingga menggadaikan silaturahim yang sepatutnya dipelihara sebaik-baiknya.

Sudah tiba masanya perbezaan pandangan dihujahkan menggunakan bahasa sedap didengar kerana kita tidak boleh memaksa orang lain bersetuju dengan pendapat serta pandangan kita.

Kebebasan bersuara datang dengan tanggungjawab dan sebagai umat Islam khususnya kita akan dipertanggungjawabkan atas setiap amal perbuatan. Menghina orang memang sedap, tetapi apakah kita bersedia untuk meminta maaf kepada orang yang dihina. Dosa sesama manusia hanya boleh diampunkan oleh orang itu.


Wassalam

Tuesday, October 1, 2013

~The Story of Me~: Ubat sakit migraine - the Islamic way

~The Story of Me~: Ubat sakit migraine - the Islamic way: Subject: Ubat sakit migraine - the Islamic way  Base on true story from others...... .....  Alhamdulillah. ....I'm an acute migrain...

Lirik Lagu Ungu - Bila Tiba (OST Sang Kiai)

Lirik Lagu Ungu - Bila Tiba (OST Sang Kiai) 

Saat tiba nafas di ujung hela 
Mata tinggi tak sanggup bicara 
Mulut terkunci tanpa suara 

Bila tiba saat berganti dunia 
Alam yang sangat jauh berbeda 
Siapkah kita menjawab semua 
Pertanyaan 

Bila nafas akhir berhenti sudah 
Jatung hatipun tak berdaya 
Hanya menangis tanpa suara 

Mati tak bisa untuk kau hindari 
Tak mungkin bisa engkau lari 
Ajalmu pasti menghampiri 

Mati tinggal menunggu saat nanti 
Kemana kita bisa lari 
Kita pastikan mengalami 
Mati 

Mati tak bisa untuk kau hindari 
Tak mungkin bisa engkau lari 
Ajalmu pasti menghampiri 

Mati tinggal menunggu saat nanti 
Kemana kita bisa lari 
Kita pastikan mengalami 
Mati

Friday, September 27, 2013

Malaysia one of the most corrupt nations, survey shows

Malaysia one of the most corrupt nations, survey shows
by : Malaysia Sun
http://www.malaysiasun.com/index.php/sid/217356190/scat/48cba686fe041718

Malaysia has been ranked as one of the most corrupt nations and listed as a country which is most likely to take shortcuts to meet targets when economic times are tough, according to a recent survey by Ernst & Young, signalling that the government's Performance Management and Delivery Unit (Pemandu) has failed in its role to transform the economy.

Malaysia, along with China, has the highest levels of bribery and corruption anywhere in the world, according to the latest report, Asia-Pacific Fraud Survey Report Series 2013.

This year's survey polled 681 executives in China, Singapore, Australia, New Zealand, Indonesia, Vietnam, Malaysia and South Korea.
About half of the 681 executives polled on their perception of fraud felt that China, Indonesia, Malaysia and Vietnam were the worst in bribery and corruption.

Those polled were employed at corporations with a turnover in excess of US$500m, ranging from the industrial sector to financial services, retail and natural resources.

"Fraudulent practices are on the rise, and there is a disconnect between the policies that are in place and how they are applied in practice," said Chris Fordham, EY Fraud Investigation & Dispute Services Managing Partner of Asia-Pacific, in the report.
About 39% of respondents said that bribery or corrupt practices happened widely in Malaysia, a figure which is nearly double the Asia-Pacific average of 21%.

In addition, 29% of respondents said that bribery or corrupt practices here have increased due to tough economic times and increased competition, which is the third highest among the countries surveyed.

The report also revealed that respondents felt that while some countries in Asia had strong anti-bribery and corruption policies, they did not work in practice.

Around 40% of respondents said their companies have anti-bribery polices or codes of conduct in place and 35% confirmed that their senior management has communicated its commitment to these principles.

E&Y also found that the risk of fraud, bribery and corruption were greater in growth markets.

"This may be due to a weak control environment that results in policies and procedures being implemented differently from global compliance frameworks.

"Companies operating in local markets may also feel compelled to operate in line with local business culture, resulting in conflicts with global compliance regimes," the report noted.

E&Y found 4% of the respondents "agreed" or "strongly agreed" that it was all right to offer cash payments to win business.

"It should be zero, because companies have a policy of zero tolerance towards bribery," said Torsten Duwenhorst, an E&Y partner.

Prime Minister Datuk Seri Najib Razak has staked his premiership on six National Key Result Areas (NKRA), of which “Reducing Corruption” was one of the most important.

Najib and his team have taken great pains to point out to Malaysians and foreigners the “efforts” and “successes” in achieving the key performance indicators (KPIs) of the NKRA.

In 2011, Pemandu boasted that the initiatives taken have shown tremendous results in eradicating corruption.

The government also pointed out that “the effectiveness of the actions taken is being slowly felt and acknowledged by the general public”. – September 27, 2013.

Thursday, September 26, 2013

Ubat sakit migraine - the Islamic way

Subject: Ubat sakit migraine - the Islamic way 

Base on true story from others...... ..... 


Alhamdulillah. ....I'm an acute migraine sufferer to the extent of vomitting and becoming imbalance. Every time it happens, I have to take antacid & synflex. 

Antacid is to line the stomach before taking synflex which is a stronger pain killer than panadol. This is to let you know t he strength of synflex that so much so I have to take antacid prior to swallowing synflex. 

This worries me quite a bit as taking pain killers posed other health concerns later. 
I've tried many times to manage it without swallowing synflex but it got worst. Hence, I'm resigned to probably take synflex for the rest of my life at that time! 

Then, one day one of you have so kind heartedly emailed me the ways and hows to cure headache by one Singapore Ustazah (sorry can't remember the name of the sender as well as the Ustazah). 

The method includes reading this ayat. I've tried it and Alhamdullillah, being a bad 
migraine sufferer, I'm amazed at the miraculous cure! However, you have to do it repeatedly. 

For once in my life, I did not need to take synflex ! You see, strangely about migraine sufferer, we can feel when the attacks are coming and when it starts to ebb away. 
So, friends, save this method onto your 
handphone "Notes" or "To-do List" so that when you have a headache and with strong conviction, do the method, Insyaallah, it will work!  

1. Read Al fatihah (1 x ) 

2. Read Surah Al Ikhlas (3 x ) 

3. Read Surah Yassin ayat ke 58 
   "Sala mun Qaulan Minrabbirrahim" (3 x ) 

4. Read Selawat (3 x ) 


What I did was, I blew it onto my palms and put my palms on my head for a while. 
After that, I repeated the whole process again. 
I hope by sharing this experience, we become more confident of ayat2 Allah. Another sister has shared her experience below. Please read. This ayat [dengan izin ALLAH SWT] is really powerful! 


True story : my story . 
My sister was staying with me some months ago. My sister was bleeding profusely akibat pendarahan dalaman (internal bleeding). 
Teringatkan Pak Kiai di Rawang yang sering merawat sister itu, I asked my niece to call and ask him what we should do? 

He said "baca ayat 58 dari surah Yassin dan niat sambil meniup kearah duburnya bagi menghentikan pendarahan tersebut". 

So my niece pun buatlah. A few seconds later darah pun berhenti. Oh god, what a miracle, alhamdullilah, leganya. 


From that day onwards, itulah yang saya buat apabila ada orang yang perlu bantuan menghentikan pendarahan. 
Yakinlah dgn ayat2 Allah! 

RAHSIA SURAH YASSIN AYAT KE 58 

Barangsiapa yang membaca YAASIN sepenuhnya dan pada ayat ke 58 surah tersebut 
"SALAAMUN QAULAN MIN RABBIN RAHIM" diulang sebanyak 7 kali untuk 7 niat baikmu, Insya Allah dengan izin Yang Maha Esa dan Maha Kuasa, semua hajatmu akan dikabulkan. 


Sampaikan dakwah ini kepada sahabat anda tiada kerugian bahkan digalakkan. 

Ikhlaskanlah hatimu menyampaikan dakwah ini kerana Allah.. 

Dunia adalah pentas, akhirat tempatnya yang sebenarnya.... 

Wallahua'lam bissawab

Heart Block


Dear All, 

Natural therapy for heart vein opening 

Please pass it to your colleagues or friends. 

For Heart Vein opening   

1)                  Lemon juice         01 cup 
2)                  Ginger juice         01 cup 
3)                  Garlic  juice          01 cup 
4)                  Apple vinegar      01 cup 

Mix all above and boil in light flame approximately half hour, when it becomes 3 cups, take it out and keep it 
for cooling. After cooling, mix 3 cups of natural honey and keep it in bottle. 

Every morning before breakfast use one Table spoon regularly. Your blockage of Vein's will open 
(No need any Angiography or By pass) 
  
This is e-mail received from a person working in a Software Company

Dear colleagues, I am working in Blore Software City ..... I wanted to share an incident of my life with you, hoping that it may be an eye opener to you so that you can live more years. 

On 27th October afternoon, I had severe heart attack symptom and I was rushed to the hospital. 

After reaching to the hospital, the doctors prescribed a test called angiogram. This test is basically to identify blood flow of heart arteries. When they finished the test they found a 94% block in the main artery, please see the image below with red circle. 
  

At this point, I wanted to share my living style, which has caused this block in my heart arteries. Please see the below points of my life style, if any of these points are part of your life style then you are at risk, please change yourselves. 

1. I was not doing any physical exercise for more than 10 years , not even walking 30 minutes a day for years.

2.     My food timings are 11:00 AM Breakfast or no Breakfast, 3:00 PM to 4:00 PM Lunch and dinner at 11:00 PM to 12:00 AM. 

3.     Sleeping in very odd timings, going to bed between 12:00 AM and 3:00 AM. Waking up at between 9:00 AM and 10:30AM ........ Some times spending sleepless nights. 

4.     I used to eat heavily because of long gaps between lunch and dinner and I used to make sure that Non-Veg is available most of the time, there were times when I did survey on city hotels to find delicious Non-Veg dishes. I was never interested in vegetable and healthier food. 

5.     Above all I was chain smoker from years. 

6.     My father passed away due to heart problems, and the doctors say the heart problems are usually genetic. 

Once they identified the major block they have done immediately a procedure called angioplasty along with 2 Stints, mean they will insert a foreign body into the heart arteries and open the blocked area of arteries. Please see the below image after the procedure. 
  



I learnt from the doctors that 60% people will die before reaching the hospital, 20% people will die in the process of recovering from heart attack and only 20% will survive .. In my case, I was very lucky to be part of the last 20%. 

Doctors instructions: 

1. Need to have physical exercise for minimum of 45 minutes daily
2. Eat your food at perfect timings, like how you eat during your school days. Eat in small quantities more times and have lot of vegetables and boiled food, try to avoid fry items and oily food. Fish is good than other non-vegetarian food.
3. Sleep for 8 hours a day, this count should complete before sun rising.
4. Stop smoking.
5. Genetic problems, we cannot avoid but we can get away from it by having regular checkups. 
6. Find a way to get relived from the stress (Yoga, Meditation etc). 

So I urge you all to please avoid getting into this situation, it is in your hands to turn the situation up side down, by just planning / changing your life style, by following simple  points above. 
If you find it's useful you can forward this mail to your friends and loved ones.....  

Wednesday, September 25, 2013

Bila Ibu Jadi Hamba


“Radieah, apa maksud hadis akhir zaman ni, hamba lahirkan tuan?” Tanya seorang sahabat kepada saya.

“Bila hamba melahirkan tuan tu, ulama bahaskan ada dua maksud. Pertama, bila seorang bapa mengauli hamba perempuannya kemudian melahirkan anak. Anak tu adalah tuan kepada ibunya, hamba perempuan yang ayahnya gauli tadi. Sebab harta si ayah boleh diwarisi oleh si anak tadi. Kedua, bila lahirnya anak yang menderhakai ibu bapanya. Memperlakukan ibunya seumpama si ibu adalah hambanya. Itulah yang dikatakan hamba melahirkan tuan”.

“Kalau macam tu, zaman sekarang ni maksud hadis tu lebih dekat untuk disamakan dengan si ibu melahirkan anak derhakalah."

“Ya, kalau kita lihat zaman sekarang secara zahirnya macam tulah. Tapi kalau kita luaskan sedikit maksud hadis tu dalam konteks yang lebih luas dan lebih tersirat, kita sendiri pun sebenarnya telah buat mak kita umpama kita adalah tuan.. dan mak kita adalah hamba”

“Tak fahamlah. Cuba terus terang. Kan senang”.

“La.. mudah je. Si anak anak jadi bos bila setiap kemahuannya dituruti oleh si ibu. Kita minta apa je pada mak kita, permintaan tu akan dipenuhi. Pada waktu tu kitalah tuan. Mak kita pula hamba. Betulkan?”

“Emmmm…”

“Zaman sekarang ni, rata-rata kita tidak dapat nak tunaikan hasrat si ibu yang kesunyian. Yang rindu pada anak mereka. Tapi kita selaku anak jarang-jarang dapat penuhi hasrat mak kita. Sepatutnya, anak yang pergi pada rumah mak. Bukan mak yang pergi rumah anak. Semata-mata sebab dia rindu pada anaknya. Alasan yang kita selalu berikan, kita sibuk, tak ada masa. Tesis perlu cepat disiapkan. Kalau yang bekerja pula, tambah lagi alasan, tak dapat nak cuti.. kerja bertimbun nak kena siapkan. Kalau yang ada anak pula, minta mak yang tolong jagakan. Mak pula jadi pengasuh pada anak kita. Kalau balik rumah pula, mak akan tanya nak makan apa.. Mak akan masakkan sedap-sedap untuk kita. Sepatunya kitalah yang masak untuk mak. Macam pelayan restoran pula kita buat pada mak kita…”

“Tapi Radieah, memang perkara macam tu tak dapat nak elak. Zaman sekarang… lagi pun kalau mak tak kisah, mak dah faham, tak ada masalahkan?”.

“Ya, memang tak ada masalah kalau mak dah redha. Lagipun selaku seorang hamba, sudah tentu dia tak kisah mengikut arahan tuannya. Hambakan macam tu, ikut je apa yang tuan dia cakap tanpa ada bantahan. Mak kita ada bantah ke? ada persoalkan apa yang kita minta? Itulah yang dimaksudkan hadis tadi, ‘bila hamba melahirkan tuan…’. Tanpa kita sedar, kita lah tuan yang Rasulullah maksudkan.. . Walaupun hadis tu merupakan perkara yang pasti akan berlaku, janganlah kita jadi tuan kepada ibu sendiri. Agak-agak awak, zaman Rasulullah, parfa sahabat, tabiin, tabi tabiin, mereka buat tak pada mak mereka, macam kita buat kat mak kita. Atau mak mereka buat tak macam mak kita buat kat kita?”

“Dahlah Radieah, tukar topik lain. Tak sanggup saya dengar”.

“Laaa.. tadi dia yang tanya… Oklah. Ingat berusahalah untuk tidak jadi ‘tuan’”.

Janganlah jadi tuan pada emak sendiri. Emak bukan hamba, tetapi dia lah ratu hati kita. Jadi, perlakukanlah dia umpama ratu atau permaisuri kita.

KL Gengster II - nak tgk nak tgk... jom jom...



KL Gengster II - Review dari penonton yg kerdil akan membayar rm 32 hengget utk tgk di pawagam... hehe...


Assalamu'alaikum..

1st of all tahniah pada Shamsul Yusof kerana berjaya menghasilkan sequel KL Gengster pertama pada tahun 2011. Tahniah. memang tak dinafikan banyak plot2 aksi diterapkan dalam KL Gengster II ni.. mmg gempak ah kan.. mmg kita minat pun tgk citer KL Gengster.. hahaha..

Di fahamkan,filem ini menelan kos penerbitan sebanyak RM3.3 juta ini, turut dibintangi oleh pelakon utama antaranya Aaron Aziz, Rosyam Nor, Adi Putra, Zizan Razak dan Syamsul sendiri. Rosyam Noor ada tu yg wat citer ni gempak.. ahahha.. lama tak tengok action dari dia.. hehehe... 

Filem KL Gangster 2 menjalani penggambaran bermula 1 Disember tahun lalu memilih beberapa lokasi menarik seperti sekitar Kuala Lumpur, Lembah Klang dan Batu Gajah, Perak sebagai lokasi. Filem ini akan ditayangkan pada 3 Oktober 2013

Pelakon[sunting]
1. Aaron Aziz sebagai Malek
2. Ady Putra sebagai Jai
3. Rosyam Nor sebagai Tailong
4. Syamsul Yusof sebagai Shark
5. Soffi Jikan sebagai Ajib
6. Zizan Razak sebagai Fadil
7. Ridzuan Hashim sebagai King
8. Adam Corrie sebagai Dragon
9. Ku Faridah sebagai Mak Malik
10. Angeline Tan sebagai Suzanne
11. Sheera Iskandar sebagai Zati


Sinopsis KL Gangster 2

KL Gangster 2 mengisahkan tentang bagaimana 2 orang adik-beradik iaitu Malek (Aaron Aziz) dan Jai(Adi Putra) secara tidak langsung terjebak dalam dunia gangster setelah kematian ayah mereka 10 tahun lalu

Semenjak kematian ayah mereka, kehidupan mereka sekeluarga dalam serba kesusahan di samping ibu (Ku Faridah) mereka sering ketakutan gara-gara ugutan dari kumpulan gangster yang menagih hutang ayah mereka

Disebabkan kesempitan wang dan keperitan hidup maka Jai menjadi semakin liar hingga sanggup melakukan apa saja demi wang bagi mengubah nasib hidupnya dan mendapat tentangan hebat dari keluarganya

Malek semakin buntu memikirkan masalah yang dihadapi dan ditambah pula dengan laporan dari doktor yang mengesahkan ibunya mengidap penyakit barah. Lagi memilukan apabila adik beliau, Shera telah diperkosa

Sementara itu, Tailong (Rosyam Nor) merupakan antara gangster terbesar di KL yang giat menjalankan kegiatan-kegiatan haram. Segala tindak tanduk Tailong tidak disenangi oleh gangster-gangster lain namun terpaksa akur dengan kekuatan Tailong

Pada masa yang sama, King (Riduan Hashim) dan Shark (Syamsul Yusof) merancang untuk memperkukuhkan kedudukan bagi menjatuhkanTailong dan meminta pertolongan dari rakan baiknya iaitu Malek dengan menawarkan ganjaran yang besar

Malek menerima tawaran tersebut bagi menampung kos ibunya dan membayar hutang ayahnya. Namun kegiatannya tidak disenangi oleh ibunya dan mereka telah dihalau dari rumah

King menjadi lebih berkuasa atas bantuan Malek dan kehadirannya membuatkan Tailong berasa tergugat

Beliau merancang untuk menghapuskan King dan Malek. Terjadi pertempuran hebat antara 2 kumpulan gangster terbesar di KL apabila Tailong menyerang King dan Malek

Mereka hampir tumpas ditangan Tailong namun terselamat apabila polis tiba dan berjaya melepaskan diri

Pada masa yang sama, Malek ternampak “tattoo” yang sama di badan Tailong dan pembunuh ayahnya. Bermulanya konflik dan dendam antara Malek dan Tailong
Berjayakah Malek membalas dendam terhadap Tailong untuk ayahnya?Berjayakah King dan Shark mendominasi seluruh kawasan di KL?Apakah kesudahan nasib Malek, Jai dan Ibunya?


Kontroversi[sunting]

Pada 28 Ogos 2013, seluruh Malaysia digemparkan dengan penyebaran filem ini secara haram menerusi internet. Pihak penerbitan filem iaitu Skop Productions Sdn Bhd telah mengambil langkah segera dengan membuat laporan kepada pihak berkuasa bagi membendung penyebaran meluas filem ini. Pengarahnya, Syamsul Yusof telah memberi amaran keras kepada pihak yang bertanggungjawab melakukan perkara tersebut. 

“Peringatan buat semua, pihak Skop Production dan Grand Brilliace akan mengambil tindakan keras kepada mana-mana individu yang mengedarkan atau memuat naik filem 'KL Gangster 2' tanpa kebenaran, di mana-mana media sekalipun. Kami dan pihak berkuasa akan mengambil tindakan habis-habisan untuk mengesan mereka yang bertanggungjawab," katanya yang memaklumkan perkara itu di akaun Facebook miliknya.

Susulan daripada insiden tersebut, pihak Skop Productions dan Grand Brilliance Sdn Bhd telah mengadakan sebuah sidang media tergempar bertempat di Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) pada 30 Ogos 2013. Menurut Datuk Yusof Haslam, pihaknya sudah mendapat beberapa petunjuk mengenai isu penyebaran awal filem KL Gangster 2 dan buat masa ini, pihak berkuasa masih menjalankan siasatan untuk mencari bukti-bukti kukuh sebelum mendakwa mereka yang tidak bertanggungjawab itu ke muka pengadilan.

Pelbagai pihak membuat spekulasi bahawa penyebaran filem ini didakwa berpunca daripada 'penglibatan orang dalam perfileman'. Namun, kenyataan ini disangkal oleh Datuk Yusof Haslam. Menurut beliau, perbuatan tidak bertanggungjawab itu tiada kaitan dengan pembabitan orang dalam. "Hanya orang tertentu sahaja menyimpan CD asal filem ini. Saya syak bahawa ia bermula ketika kami melakukan pra-tayangan di sebuah pawagam dan ketika itu saya turut hadir dalam majlis itu. "Menurut Yusof, video yang tersebar itu serupa seperti yang ditayangkan waktu itu dan dia tidak menolak kemungkinan bahawa individu yang sama terlibat. "Filem yang berbentuk digital format itu memang senang untuk disalin malah boleh dimuatnaik terus ke internet untuk tontonan secara percuma."

Datuk Yusof juga memaklumkan bahawa tayangan tersebut hanya merupakan filem awal yang belum disunting oleh Syamsul dan kualiti tayangan serta gambarnya juga sekadar 50% sahaja.Oleh itu, penerbit terkenal tersebut mengalu-alukan peminat filem tempatan untuk datang menyokong filem KL Gangster 2 itu di pawagam pada 3 Oktober depan bagi merasaikan pengalaman yang lebih memuaskan.

p/s: jom support filem tempatan..
There was an error in this gadget

nuffers

Digital clock