nuff

Friday, September 27, 2013

Malaysia one of the most corrupt nations, survey shows

Malaysia one of the most corrupt nations, survey shows
by : Malaysia Sun
http://www.malaysiasun.com/index.php/sid/217356190/scat/48cba686fe041718

Malaysia has been ranked as one of the most corrupt nations and listed as a country which is most likely to take shortcuts to meet targets when economic times are tough, according to a recent survey by Ernst & Young, signalling that the government's Performance Management and Delivery Unit (Pemandu) has failed in its role to transform the economy.

Malaysia, along with China, has the highest levels of bribery and corruption anywhere in the world, according to the latest report, Asia-Pacific Fraud Survey Report Series 2013.

This year's survey polled 681 executives in China, Singapore, Australia, New Zealand, Indonesia, Vietnam, Malaysia and South Korea.
About half of the 681 executives polled on their perception of fraud felt that China, Indonesia, Malaysia and Vietnam were the worst in bribery and corruption.

Those polled were employed at corporations with a turnover in excess of US$500m, ranging from the industrial sector to financial services, retail and natural resources.

"Fraudulent practices are on the rise, and there is a disconnect between the policies that are in place and how they are applied in practice," said Chris Fordham, EY Fraud Investigation & Dispute Services Managing Partner of Asia-Pacific, in the report.
About 39% of respondents said that bribery or corrupt practices happened widely in Malaysia, a figure which is nearly double the Asia-Pacific average of 21%.

In addition, 29% of respondents said that bribery or corrupt practices here have increased due to tough economic times and increased competition, which is the third highest among the countries surveyed.

The report also revealed that respondents felt that while some countries in Asia had strong anti-bribery and corruption policies, they did not work in practice.

Around 40% of respondents said their companies have anti-bribery polices or codes of conduct in place and 35% confirmed that their senior management has communicated its commitment to these principles.

E&Y also found that the risk of fraud, bribery and corruption were greater in growth markets.

"This may be due to a weak control environment that results in policies and procedures being implemented differently from global compliance frameworks.

"Companies operating in local markets may also feel compelled to operate in line with local business culture, resulting in conflicts with global compliance regimes," the report noted.

E&Y found 4% of the respondents "agreed" or "strongly agreed" that it was all right to offer cash payments to win business.

"It should be zero, because companies have a policy of zero tolerance towards bribery," said Torsten Duwenhorst, an E&Y partner.

Prime Minister Datuk Seri Najib Razak has staked his premiership on six National Key Result Areas (NKRA), of which “Reducing Corruption” was one of the most important.

Najib and his team have taken great pains to point out to Malaysians and foreigners the “efforts” and “successes” in achieving the key performance indicators (KPIs) of the NKRA.

In 2011, Pemandu boasted that the initiatives taken have shown tremendous results in eradicating corruption.

The government also pointed out that “the effectiveness of the actions taken is being slowly felt and acknowledged by the general public”. – September 27, 2013.

Thursday, September 26, 2013

Ubat sakit migraine - the Islamic way

Subject: Ubat sakit migraine - the Islamic way 

Base on true story from others...... ..... 


Alhamdulillah. ....I'm an acute migraine sufferer to the extent of vomitting and becoming imbalance. Every time it happens, I have to take antacid & synflex. 

Antacid is to line the stomach before taking synflex which is a stronger pain killer than panadol. This is to let you know t he strength of synflex that so much so I have to take antacid prior to swallowing synflex. 

This worries me quite a bit as taking pain killers posed other health concerns later. 
I've tried many times to manage it without swallowing synflex but it got worst. Hence, I'm resigned to probably take synflex for the rest of my life at that time! 

Then, one day one of you have so kind heartedly emailed me the ways and hows to cure headache by one Singapore Ustazah (sorry can't remember the name of the sender as well as the Ustazah). 

The method includes reading this ayat. I've tried it and Alhamdullillah, being a bad 
migraine sufferer, I'm amazed at the miraculous cure! However, you have to do it repeatedly. 

For once in my life, I did not need to take synflex ! You see, strangely about migraine sufferer, we can feel when the attacks are coming and when it starts to ebb away. 
So, friends, save this method onto your 
handphone "Notes" or "To-do List" so that when you have a headache and with strong conviction, do the method, Insyaallah, it will work!  

1. Read Al fatihah (1 x ) 

2. Read Surah Al Ikhlas (3 x ) 

3. Read Surah Yassin ayat ke 58 
   "Sala mun Qaulan Minrabbirrahim" (3 x ) 

4. Read Selawat (3 x ) 


What I did was, I blew it onto my palms and put my palms on my head for a while. 
After that, I repeated the whole process again. 
I hope by sharing this experience, we become more confident of ayat2 Allah. Another sister has shared her experience below. Please read. This ayat [dengan izin ALLAH SWT] is really powerful! 


True story : my story . 
My sister was staying with me some months ago. My sister was bleeding profusely akibat pendarahan dalaman (internal bleeding). 
Teringatkan Pak Kiai di Rawang yang sering merawat sister itu, I asked my niece to call and ask him what we should do? 

He said "baca ayat 58 dari surah Yassin dan niat sambil meniup kearah duburnya bagi menghentikan pendarahan tersebut". 

So my niece pun buatlah. A few seconds later darah pun berhenti. Oh god, what a miracle, alhamdullilah, leganya. 


From that day onwards, itulah yang saya buat apabila ada orang yang perlu bantuan menghentikan pendarahan. 
Yakinlah dgn ayat2 Allah! 

RAHSIA SURAH YASSIN AYAT KE 58 

Barangsiapa yang membaca YAASIN sepenuhnya dan pada ayat ke 58 surah tersebut 
"SALAAMUN QAULAN MIN RABBIN RAHIM" diulang sebanyak 7 kali untuk 7 niat baikmu, Insya Allah dengan izin Yang Maha Esa dan Maha Kuasa, semua hajatmu akan dikabulkan. 


Sampaikan dakwah ini kepada sahabat anda tiada kerugian bahkan digalakkan. 

Ikhlaskanlah hatimu menyampaikan dakwah ini kerana Allah.. 

Dunia adalah pentas, akhirat tempatnya yang sebenarnya.... 

Wallahua'lam bissawab

Heart Block


Dear All, 

Natural therapy for heart vein opening 

Please pass it to your colleagues or friends. 

For Heart Vein opening   

1)                  Lemon juice         01 cup 
2)                  Ginger juice         01 cup 
3)                  Garlic  juice          01 cup 
4)                  Apple vinegar      01 cup 

Mix all above and boil in light flame approximately half hour, when it becomes 3 cups, take it out and keep it 
for cooling. After cooling, mix 3 cups of natural honey and keep it in bottle. 

Every morning before breakfast use one Table spoon regularly. Your blockage of Vein's will open 
(No need any Angiography or By pass) 
  
This is e-mail received from a person working in a Software Company

Dear colleagues, I am working in Blore Software City ..... I wanted to share an incident of my life with you, hoping that it may be an eye opener to you so that you can live more years. 

On 27th October afternoon, I had severe heart attack symptom and I was rushed to the hospital. 

After reaching to the hospital, the doctors prescribed a test called angiogram. This test is basically to identify blood flow of heart arteries. When they finished the test they found a 94% block in the main artery, please see the image below with red circle. 
  

At this point, I wanted to share my living style, which has caused this block in my heart arteries. Please see the below points of my life style, if any of these points are part of your life style then you are at risk, please change yourselves. 

1. I was not doing any physical exercise for more than 10 years , not even walking 30 minutes a day for years.

2.     My food timings are 11:00 AM Breakfast or no Breakfast, 3:00 PM to 4:00 PM Lunch and dinner at 11:00 PM to 12:00 AM. 

3.     Sleeping in very odd timings, going to bed between 12:00 AM and 3:00 AM. Waking up at between 9:00 AM and 10:30AM ........ Some times spending sleepless nights. 

4.     I used to eat heavily because of long gaps between lunch and dinner and I used to make sure that Non-Veg is available most of the time, there were times when I did survey on city hotels to find delicious Non-Veg dishes. I was never interested in vegetable and healthier food. 

5.     Above all I was chain smoker from years. 

6.     My father passed away due to heart problems, and the doctors say the heart problems are usually genetic. 

Once they identified the major block they have done immediately a procedure called angioplasty along with 2 Stints, mean they will insert a foreign body into the heart arteries and open the blocked area of arteries. Please see the below image after the procedure. 
  



I learnt from the doctors that 60% people will die before reaching the hospital, 20% people will die in the process of recovering from heart attack and only 20% will survive .. In my case, I was very lucky to be part of the last 20%. 

Doctors instructions: 

1. Need to have physical exercise for minimum of 45 minutes daily
2. Eat your food at perfect timings, like how you eat during your school days. Eat in small quantities more times and have lot of vegetables and boiled food, try to avoid fry items and oily food. Fish is good than other non-vegetarian food.
3. Sleep for 8 hours a day, this count should complete before sun rising.
4. Stop smoking.
5. Genetic problems, we cannot avoid but we can get away from it by having regular checkups. 
6. Find a way to get relived from the stress (Yoga, Meditation etc). 

So I urge you all to please avoid getting into this situation, it is in your hands to turn the situation up side down, by just planning / changing your life style, by following simple  points above. 
If you find it's useful you can forward this mail to your friends and loved ones.....  

Wednesday, September 25, 2013

Bila Ibu Jadi Hamba


“Radieah, apa maksud hadis akhir zaman ni, hamba lahirkan tuan?” Tanya seorang sahabat kepada saya.

“Bila hamba melahirkan tuan tu, ulama bahaskan ada dua maksud. Pertama, bila seorang bapa mengauli hamba perempuannya kemudian melahirkan anak. Anak tu adalah tuan kepada ibunya, hamba perempuan yang ayahnya gauli tadi. Sebab harta si ayah boleh diwarisi oleh si anak tadi. Kedua, bila lahirnya anak yang menderhakai ibu bapanya. Memperlakukan ibunya seumpama si ibu adalah hambanya. Itulah yang dikatakan hamba melahirkan tuan”.

“Kalau macam tu, zaman sekarang ni maksud hadis tu lebih dekat untuk disamakan dengan si ibu melahirkan anak derhakalah."

“Ya, kalau kita lihat zaman sekarang secara zahirnya macam tulah. Tapi kalau kita luaskan sedikit maksud hadis tu dalam konteks yang lebih luas dan lebih tersirat, kita sendiri pun sebenarnya telah buat mak kita umpama kita adalah tuan.. dan mak kita adalah hamba”

“Tak fahamlah. Cuba terus terang. Kan senang”.

“La.. mudah je. Si anak anak jadi bos bila setiap kemahuannya dituruti oleh si ibu. Kita minta apa je pada mak kita, permintaan tu akan dipenuhi. Pada waktu tu kitalah tuan. Mak kita pula hamba. Betulkan?”

“Emmmm…”

“Zaman sekarang ni, rata-rata kita tidak dapat nak tunaikan hasrat si ibu yang kesunyian. Yang rindu pada anak mereka. Tapi kita selaku anak jarang-jarang dapat penuhi hasrat mak kita. Sepatutnya, anak yang pergi pada rumah mak. Bukan mak yang pergi rumah anak. Semata-mata sebab dia rindu pada anaknya. Alasan yang kita selalu berikan, kita sibuk, tak ada masa. Tesis perlu cepat disiapkan. Kalau yang bekerja pula, tambah lagi alasan, tak dapat nak cuti.. kerja bertimbun nak kena siapkan. Kalau yang ada anak pula, minta mak yang tolong jagakan. Mak pula jadi pengasuh pada anak kita. Kalau balik rumah pula, mak akan tanya nak makan apa.. Mak akan masakkan sedap-sedap untuk kita. Sepatunya kitalah yang masak untuk mak. Macam pelayan restoran pula kita buat pada mak kita…”

“Tapi Radieah, memang perkara macam tu tak dapat nak elak. Zaman sekarang… lagi pun kalau mak tak kisah, mak dah faham, tak ada masalahkan?”.

“Ya, memang tak ada masalah kalau mak dah redha. Lagipun selaku seorang hamba, sudah tentu dia tak kisah mengikut arahan tuannya. Hambakan macam tu, ikut je apa yang tuan dia cakap tanpa ada bantahan. Mak kita ada bantah ke? ada persoalkan apa yang kita minta? Itulah yang dimaksudkan hadis tadi, ‘bila hamba melahirkan tuan…’. Tanpa kita sedar, kita lah tuan yang Rasulullah maksudkan.. . Walaupun hadis tu merupakan perkara yang pasti akan berlaku, janganlah kita jadi tuan kepada ibu sendiri. Agak-agak awak, zaman Rasulullah, parfa sahabat, tabiin, tabi tabiin, mereka buat tak pada mak mereka, macam kita buat kat mak kita. Atau mak mereka buat tak macam mak kita buat kat kita?”

“Dahlah Radieah, tukar topik lain. Tak sanggup saya dengar”.

“Laaa.. tadi dia yang tanya… Oklah. Ingat berusahalah untuk tidak jadi ‘tuan’”.

Janganlah jadi tuan pada emak sendiri. Emak bukan hamba, tetapi dia lah ratu hati kita. Jadi, perlakukanlah dia umpama ratu atau permaisuri kita.

KL Gengster II - nak tgk nak tgk... jom jom...



KL Gengster II - Review dari penonton yg kerdil akan membayar rm 32 hengget utk tgk di pawagam... hehe...


Assalamu'alaikum..

1st of all tahniah pada Shamsul Yusof kerana berjaya menghasilkan sequel KL Gengster pertama pada tahun 2011. Tahniah. memang tak dinafikan banyak plot2 aksi diterapkan dalam KL Gengster II ni.. mmg gempak ah kan.. mmg kita minat pun tgk citer KL Gengster.. hahaha..

Di fahamkan,filem ini menelan kos penerbitan sebanyak RM3.3 juta ini, turut dibintangi oleh pelakon utama antaranya Aaron Aziz, Rosyam Nor, Adi Putra, Zizan Razak dan Syamsul sendiri. Rosyam Noor ada tu yg wat citer ni gempak.. ahahha.. lama tak tengok action dari dia.. hehehe... 

Filem KL Gangster 2 menjalani penggambaran bermula 1 Disember tahun lalu memilih beberapa lokasi menarik seperti sekitar Kuala Lumpur, Lembah Klang dan Batu Gajah, Perak sebagai lokasi. Filem ini akan ditayangkan pada 3 Oktober 2013

Pelakon[sunting]
1. Aaron Aziz sebagai Malek
2. Ady Putra sebagai Jai
3. Rosyam Nor sebagai Tailong
4. Syamsul Yusof sebagai Shark
5. Soffi Jikan sebagai Ajib
6. Zizan Razak sebagai Fadil
7. Ridzuan Hashim sebagai King
8. Adam Corrie sebagai Dragon
9. Ku Faridah sebagai Mak Malik
10. Angeline Tan sebagai Suzanne
11. Sheera Iskandar sebagai Zati


Sinopsis KL Gangster 2

KL Gangster 2 mengisahkan tentang bagaimana 2 orang adik-beradik iaitu Malek (Aaron Aziz) dan Jai(Adi Putra) secara tidak langsung terjebak dalam dunia gangster setelah kematian ayah mereka 10 tahun lalu

Semenjak kematian ayah mereka, kehidupan mereka sekeluarga dalam serba kesusahan di samping ibu (Ku Faridah) mereka sering ketakutan gara-gara ugutan dari kumpulan gangster yang menagih hutang ayah mereka

Disebabkan kesempitan wang dan keperitan hidup maka Jai menjadi semakin liar hingga sanggup melakukan apa saja demi wang bagi mengubah nasib hidupnya dan mendapat tentangan hebat dari keluarganya

Malek semakin buntu memikirkan masalah yang dihadapi dan ditambah pula dengan laporan dari doktor yang mengesahkan ibunya mengidap penyakit barah. Lagi memilukan apabila adik beliau, Shera telah diperkosa

Sementara itu, Tailong (Rosyam Nor) merupakan antara gangster terbesar di KL yang giat menjalankan kegiatan-kegiatan haram. Segala tindak tanduk Tailong tidak disenangi oleh gangster-gangster lain namun terpaksa akur dengan kekuatan Tailong

Pada masa yang sama, King (Riduan Hashim) dan Shark (Syamsul Yusof) merancang untuk memperkukuhkan kedudukan bagi menjatuhkanTailong dan meminta pertolongan dari rakan baiknya iaitu Malek dengan menawarkan ganjaran yang besar

Malek menerima tawaran tersebut bagi menampung kos ibunya dan membayar hutang ayahnya. Namun kegiatannya tidak disenangi oleh ibunya dan mereka telah dihalau dari rumah

King menjadi lebih berkuasa atas bantuan Malek dan kehadirannya membuatkan Tailong berasa tergugat

Beliau merancang untuk menghapuskan King dan Malek. Terjadi pertempuran hebat antara 2 kumpulan gangster terbesar di KL apabila Tailong menyerang King dan Malek

Mereka hampir tumpas ditangan Tailong namun terselamat apabila polis tiba dan berjaya melepaskan diri

Pada masa yang sama, Malek ternampak “tattoo” yang sama di badan Tailong dan pembunuh ayahnya. Bermulanya konflik dan dendam antara Malek dan Tailong
Berjayakah Malek membalas dendam terhadap Tailong untuk ayahnya?Berjayakah King dan Shark mendominasi seluruh kawasan di KL?Apakah kesudahan nasib Malek, Jai dan Ibunya?


Kontroversi[sunting]

Pada 28 Ogos 2013, seluruh Malaysia digemparkan dengan penyebaran filem ini secara haram menerusi internet. Pihak penerbitan filem iaitu Skop Productions Sdn Bhd telah mengambil langkah segera dengan membuat laporan kepada pihak berkuasa bagi membendung penyebaran meluas filem ini. Pengarahnya, Syamsul Yusof telah memberi amaran keras kepada pihak yang bertanggungjawab melakukan perkara tersebut. 

“Peringatan buat semua, pihak Skop Production dan Grand Brilliace akan mengambil tindakan keras kepada mana-mana individu yang mengedarkan atau memuat naik filem 'KL Gangster 2' tanpa kebenaran, di mana-mana media sekalipun. Kami dan pihak berkuasa akan mengambil tindakan habis-habisan untuk mengesan mereka yang bertanggungjawab," katanya yang memaklumkan perkara itu di akaun Facebook miliknya.

Susulan daripada insiden tersebut, pihak Skop Productions dan Grand Brilliance Sdn Bhd telah mengadakan sebuah sidang media tergempar bertempat di Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) pada 30 Ogos 2013. Menurut Datuk Yusof Haslam, pihaknya sudah mendapat beberapa petunjuk mengenai isu penyebaran awal filem KL Gangster 2 dan buat masa ini, pihak berkuasa masih menjalankan siasatan untuk mencari bukti-bukti kukuh sebelum mendakwa mereka yang tidak bertanggungjawab itu ke muka pengadilan.

Pelbagai pihak membuat spekulasi bahawa penyebaran filem ini didakwa berpunca daripada 'penglibatan orang dalam perfileman'. Namun, kenyataan ini disangkal oleh Datuk Yusof Haslam. Menurut beliau, perbuatan tidak bertanggungjawab itu tiada kaitan dengan pembabitan orang dalam. "Hanya orang tertentu sahaja menyimpan CD asal filem ini. Saya syak bahawa ia bermula ketika kami melakukan pra-tayangan di sebuah pawagam dan ketika itu saya turut hadir dalam majlis itu. "Menurut Yusof, video yang tersebar itu serupa seperti yang ditayangkan waktu itu dan dia tidak menolak kemungkinan bahawa individu yang sama terlibat. "Filem yang berbentuk digital format itu memang senang untuk disalin malah boleh dimuatnaik terus ke internet untuk tontonan secara percuma."

Datuk Yusof juga memaklumkan bahawa tayangan tersebut hanya merupakan filem awal yang belum disunting oleh Syamsul dan kualiti tayangan serta gambarnya juga sekadar 50% sahaja.Oleh itu, penerbit terkenal tersebut mengalu-alukan peminat filem tempatan untuk datang menyokong filem KL Gangster 2 itu di pawagam pada 3 Oktober depan bagi merasaikan pengalaman yang lebih memuaskan.

p/s: jom support filem tempatan..

Tuesday, September 24, 2013

Sesungguhnya, Allah Memang Sengaja..

Sesungguhnya, Allah Memang Sengaja..

Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita dapat menjadi penilai yang baik..


Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita sedar, Bahawa kita hanyalah makhluk yang sentiasa mengharapkan pertolongan Allah..


Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK, KHAS UNTUK DIRI KITA..


Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita sedar, Bahawa ALLAH YANG MAHA PEMURAH DAN PENYAYANG, kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yang hebat untuk kita dan kehidupan kita dimasa hadapan...


Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yang tidak semua orang berpeluang untuk mengalamninya..

Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita menjadi MANUSIA yang HEBAT JIWANYA..

Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA yang TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH..


Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YANG TIDAK SELAMANYA KEKAL..


Wahai sahabat yang kecewa, menderita dan sengsara kerana cinta, FAHAMILAH bahawa kehidupan kita semakin sampai ke penghujungnya. Hari esok kita pun kita sendiri tidak pasti sama ada menjadi milik kita.


Gapailah keredhaan Allah dengan melaksanakan suruhan-Nya dan meninggalkan larangan-Nya...

PERCAYALAH sesungguhnya Allah malu untuk menolak permintaan hamba-Nya yang menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepada-NYA..



*petikan dari Kembara Wasilah Edisi 1/2009 January
Islamic Friendship Society (IFS)

Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Sg Buloh

Kelebihan anak lelaki bernama Muhammad

Beberapa hadis telah diriwayatkan untuk menyatakan beberapa kelebihan bagi
anak-anak yang dinamakan Muhammad atau Ahmad mudah-mudahan menggalakkan
orang-orang menamakan anak mereka dengan salah satu nama-nama itu.
Daripada Anas bin Malik r.a. bahawa Rasulullah saw telah bersabda :  "Akan
berdiri dua orang hamba Allah di hadapan Allah Ta'ala di padang Mahsyar
lalu Allah Ta'ala memerintahkan kedua-dua mereka masuk syurga
makaberkatalah mereka berdua : "Hai Tuhan kami bagaimanakah kami berhak
masuksyurga?

Lalu berfirman Allah Ta'ala : "Hai hambaKu berdua, masuklahkedua-dua kamu
ke dalam Syurga kerana Aku telah bersumpah kepada diriKu bahawa orang yang
namanya Ahmad atau Muhammad itu tidak akan masuk Neraka." Dan telah
diriwayatkan daripada Ja'far bin Muhammad bahawa apabila berlaku Hari
Kiamat maka akan berteriak satu teriakan. "Bangunlah hai sesiapa yang
namanya Muhammad dan masuklah ke dalam syurga sebagai penghormatan agung
kepada Nabi Muhammad saw."


Dan pada suatu riwayat yang lain pula bahawa akan berteriaklah suatu yang
berteriak pada Hari Kiamat: "Hai Muhammad," lalu Nabi saw pun mengangkat
kepalanya pada tempat itu maka Allah Ta'ala pun berfirman : "Saksikanlah
bahawa Aku mengampunkan tiap-tiap sesiapa yang namanya sama dengan nama
Muhammad"


Dan daripada Ali bin Abu Talib k.w. bahawa ia telah berkata : "Tidak ada
suatu hidangan makanan yang disimpan lalu datang hadir padanya seorang yang
namanya Ahmad atau Muhammad melainkan Allah Ta'ala memuliakan rumah itu dua
kali ganda."


Telah diriwayatkan oleh Ibnu Abi Malikah daripada Ibnu Juraij daripada Nabi
saw yang telah bersabda : "Barangsiapa ada isteri yang sedang mengandung
dan bercita-cita hendak menamakan anak yang masih di dalam rahim itu
Muhammad maka Allah Ta'ala akan mengurniakan kepadanya anak lelaki dan jika
ada seorang yang bernama Muhammad di dalam sebuah rumah nescaya Allah
Ta'ala mengurniakan berkat di dalam rumah itu"


Telah bersabda Nabi saw lagi : "Apabila kamu namakan seseorang itu Muhammad
maka hendaklah kamu hormatkan dia dan lapangkan tempat baginya di dalam
sesuatu majlis dan jangan masamkan atau hodohkan mukamu kepadanya."

Sunnah Sikat Rambut



Rasulullah s.a.w melarang menyikat rambut di dalam kamar mandi kerana perbuatan itu melemahkan umbi rambut.

Seseorang itu hendaklah duduk ketika bersikat kerana ia akan mengguatkan otot jantung dan elak daripada melakukannya secara berdiri sebab ia akan melemahkan jantung.

Seseorang yang bersikat ketika berdiri akan terjebak dalam masalah hutang.

Adalah makruh menggunakan sikat yang diperbuat daripada perak atau bersadurkan perak.



p/s: so, amalkan lah sunnah Rasullullah :)

Sunday, September 22, 2013

2013 changed me.....

Holaaaaa.. well, today i'm not saying bout personal life.. its talking bout my fashion.. it's been a year jugak aku follow blogger2 hijabista girls ni.. memula mcm just read just follow.. but lately nih aku dah dipengaruhi dengan diorg nye fashion.. maybe aku dah bosan dgn trend aku skrg yg just tudung, tshirt and jeans.. dan mungkin sebab badan dah naik, segan nampak area hips and area tutt tu mcm gemoks kan.. hahaha.. so, as a women aku kenelah sorokkan kawasan2 tu.. hahaha... tuntutan agama jugak kan... (budak degil)...

1st, aku kene start balik invest utk semua tu.. maklumlah last invest utk feshen2 nih masa zaman bujang and masa tu aku free hair... so, fikirlah baju aku semua singkat2.. ekekeke.. ade lagi tu... sayang nak throw away.. nanti aku kurus kow2, aku nak guna balik.... dekat rumah je ahh... :p dah ilang akal ah nak pakai kat luar.....


2nd, invest on facial treatment at spa... i hope i can visit Herbaline back.. that's my fav place ever..


3rd, show time...... some of pic which is i did make it changed... wish that those hijabista girls will guide me.. 
















p/s: insya Allah...

Thursday, September 19, 2013

Tournament Futsal - Karnival futsal Bank Negara Malaysia

Karnival Sukan Tahunan Bank Negara Malaysia
Acara : Futsal Lelaki & Wanita
Date : 7 Sept 2013
Place : Sport 7, Wangsa Maju, Kuala Lumpur

FYI, pasukan terdiri dari 3 rumah iaitu Kijang, Kupang dan Pitis. Team lelaki jangan cakap lah. 1 rumah hantar lebih dr 3 team. manakala wanita 3 rumah diwakili 1 pasukan je lah.. tu je yg mampu... bukan main payah nak dapatkan player hockkaayy!! aku sebagai pengurus pasukan sgt pressure dgn nak cari player, baju, elaun dan dsb.... so, sgt2 tertekan...

Rasa mcm agak malas nak update kemenangan team lelaki sebab mcm xbest je.. (sebab team lelaki rumah aku kalah je) hehe... so, aku skrg mood nak update team pompuan je.. mana taknya, PITIS bukanlah 1 pasukan favourite semua org.. nak2 kami nih bukanlah player2 hebat. nak dijadikan cerita after 2 perlawanan.. pasukan kami draw dgn team kijang.. so, malas nak lawan balik, committee buatlah penalti kick. ekkeekke... aku salah sorg yg terlibat... jangan tanye masuk ke x, sebab kalau tiang tu xde dekat keeper tu, sure masuk goal.. hahaha... akan tetapi rezeki berpihak kepada kami dengan jaringan penalti 1-0.. hehe.. sakanlah budak2 baru kitorg yg baru try main futsal ni.. hahaha.. aku pun mcm xcaya.. eh, bleh menang plak.. hahaha.. ape2pun its rezeki org kata... kita kenelah terima.. hahahaha.. riak jap.. ishk  (marie behave) huhuhu...

so, meh ler kita melayan gambo2 yang ada.. heeee....





















p/s - tu lah dia cerita disebalik kemeriahan.. hahaha.. layannn :D
There was an error in this gadget

nuffers

Digital clock