nuff

Thursday, January 26, 2012

Saya budak baik / Bersangka baik pada org/ Biar org wat kita jangan kita balas

Saya budak baik saya budak baik saya budak baik saya budak baik saya budak baik.
bersangka baik pada org bersangka baik pada org bersangka baik pada org...
biar org wat kita jangan kita balas.. biar org wat kita jangan kita balas..

Ya Allah Yang Maha Adil Lagi Bijaksana, jauhilah daku dari mereka yang bersifat busuk dan berniat jahat terhadap ku dan keluargaku.. Berilah pengajaran yg setimpal pada mereka supaya mereka rasa apa yang aku rasa dan tanggung ini, Ku mohon permudahkanlah dan percepatkanlah segala urusan ku ini utk menemui jalan kebahagiaan...

Amin ya rabbal'alamin..

Tangan ku cedera di kedai 'Marilah Pergi Hari-Hari

sakit nih tertarik kulit ku... cenggini citer dia.... copy dari FB jelah.. malas nak taip ulang2.. haha...

tadi ah teman kwn aku gi mydin, singgah kedai hari2 kt jalan tar tu.. ngah jalan2, sekali tgn aku terkene skru kat tempat dia sidai baju2.. mak aih.. ter siat sket kulit nih.. aku watla rawatan emergency sementara, mujur kedai sebelah jual air ader ais.. huhu.. buh ais.. pedih giler... tampal plaster sementara.. masuk opis, wat keje nih.. sesi tampal menampal.. ahahahaha.. takyah jumpa doctor.. ;p

p/s: morale of the story, jalan tu tgn dok dendiam.. huhuhu....

komen2 dari warga FB from all over the world pada Zuck di laman Yahoo.com

komen2 dari warga FB from all over the world pada Zuck di laman Yahoo.com.

1. Facebook- Destroying relationships since 2004
2. Timeline on Facebook? Time to quit Facebook.
3. Facebook has done more of a disservice to socializing than good. FB is merely a gigantic data mining corporation.
4. This might sound crazy but I feel much better since I closed my facebook.

Saya nak quit dari Facebook!!

bagaimanakah caranyer? plsss help me.....


payah sgt sebab once dah terjebak, mmg payah nak undur... tambahan plak byk event n kawan2 dlm tu.. semuanya ader dlm tu.. adehhh.. fasa pertama aku dah hide all pic aku.. and delete beberapa pic yg tak berkenaan.. we never know kan people.. kdg2 tgk then main save.. ntah ape dia wat pun kita tak tau....

mula bzkan diri ngan kerja, tapi kdg2 mesti nak update situasi yg berlaku and nak share story dgn kawan2.. sebab ader comment2 kawan2 nih kelakar.. nak harap main forum, mmg takdelah nak jenguk2... zaman2 aku nak berforum n main keter pun dah slow dah... nih dok komuniti dgn kwn2 gals je.. kira oraitla... tapi tetap kereta.. takleh nak lari.. ahahahaha... but futsal pun ader gak... heheee... tgklah mcmner.... mungkin FB pun akan jadi mcm myspace 1 day.. heehe... we will see....

p/s: ape2pun marie.. kerjalah kamu sebelum kamu dikerjakan.. ;p

Wednesday, January 25, 2012

Marie nak update blog!



huhuhu... assalamu'alaikum u olsss... [mcm ade pembaca je kan.. ;p]

dah lama kot tak wat entry dlm blog nih.. hik hik hik.. asyik copy paste je kejenyer kan.. bowink la plak takde hot news ke? huhuhu.. azam baru stop citer pasal tuttt dlm blog... cuba bertahan nih.. ahahahahaha... belajar bersangka baik walaupun hakikatnyer aku sering ditipu mentah2... takpe.. Allah Maha Adil lagi Maha Penyayang.. Mohon agar dia berubah ke arah kebaikan je.. hehehe...

tahun baru nih, awal2 tahun mood aku dah cargas dan terbaik.. so far belom ader rasa malas2 lagi.. ahahaha.. tambah lak keje skrg dah rotate ngan enchek ahmad.. so, try la mane yg best.. hhuhuhu....

tahun nih aku more aktif dengan kawan2 sagat crew@ladies.. macam2 ragam, mcm2 karenah.. takpelah.. mane yg baik jadikan ikotan yg buruk tu jadikan sempadan.. :) so far Alhamdulillah diorg sgt sporting dan memahami... syukur.. tak tau sampai bila aku akan melepek ngan diorg.. tapi wat masa nih, diorglah penawar suka dan duka aku.. :)

meh share sort of me awal tahun 2012.. heeee












p/s: i luv myself :)


Bukan Doa Kamu Yang Makbul Sebenarnya.


Bercakap fasal doa,
saya teringat satu kisah yang sangat-sangat memberikan kesan dalam kehidupan saya. Guru-guru saya di sekolah, semenjak sekolah rendah, sangat menerapkan doa. Jadi, saya sudah dibiasakan dengan Solat Hajat, Solat Dhuha, Qiamullail, waktu-waktu doa yang mustajab seperti ketika hujan dan sebagainya agar saya rajin berdoa, dan agar doa saya makbul. Jadi, bila Allah anugerahkan saya kejayaan, saya sentiasa rasa, itu sebab saya doa dengan bersungguh-sungguh. Namun satu cerita mengubah persepsi saya.

Cerita yang saya dengar itu begini:

Kisah berkenaan seorang abang dan seorang adik.
Kedua-duanya adalah anak yatim lagi miskin. Mereka tinggal di rumah pusaka tinggalan ibu bapa mereka. Kedua ibu bapa mereka adalah hamba ALLAH yang soleh. Kedua-dua anak dididik untuk bergantung harap dengan Allah SWT.
Si abang, saban hari berdoa agar ALLAH mengubah nasib hidupnya. Dia meminta kepada ALLAH agar dipertemukan dengan isteri yang cantik lagi kaya. Dia meminta kepada ALLAH agar dirinya kaya raya.

Si Adik pula, seorang yang buta huruf. Tidak seperti abangnya, dia membaca doa pun dengan melihat kertas. Sebelum bapanya mati, dia pernah meminta bapanya menulis sesuatu di atas kertas, dan kertas itu sering dipegangnya setiap kali berdoa.
Akhirnya, Allah mempertemukan seorang perempuan yang cantik lagi kaya dengannya. Perempuan itu jatuh hati kepadanya, lantas berkahwin. Si Abang seperti mendapat durian runtuh dan kehidupannya terus berubah. Dia keluar dari rumah pusaka, dan meninggalkan adiknya.
Si Abang akhirnya kaya raya, malah terus kaya apabila dia memasuki medan bisnes. Dia sudah mula alpa dengan ALLAH, melewat-lewatkan solah, jarang membaca Al-Quran, tapi tidak pernah lalai untuk meminta kekayaan daripada ALLAH. Kalau masuk dalam bab perniagaan, kekayaan dunia, maka berbondong-bondong doanya kepada ALLAH. Dan ajaibnya, Allah beri apa yang dia minta. Si abang rasa dia istimewa.

Si adik pula, hidupnya tidak berubah. Dia masih seorang sederhana, dengan kelemahannya sebagai seorang buta huruf, dia hannya mendapat kerjaya sederhana, terus menjaga rumah pusaka. Si adik, juga rajin berdoa. Si abang tahu, si adik rajin berdoa. Tapi Si Abang melihat, hidup adiknya tidak berubah-ubah. Lantas satu hari, ketika Si Abang menziarahi adiknya, Si Abang berkata dengan sombong:

“Kau kena berdoa kuat lagi. Tengok aku, berdoa je ALLAH makbulkan. Kau ni tak cukup hampir dengan Allah ni. Berdoa pun masih tengok-tengok kertas. Tak cukup hebat.”
Si Adik tersenyum sahaja. Suka abangnya menegur kerana padanya, teguran abang amat bermakna.

Si Adik terus hidup sederhana, di dalam rumah pusaka, dengan doa melihat kertas saban hari, dan kehidupannya tetap tidak berubah. Tidak menjadi kaya seperti abang.
Satu hari, Si Adik meninggal dunia. Ketika Si Abang mengemas-kemas rumah pusaka, dia berjumpa satu kertas. Kertas itu adalah kertas yang adiknya sering pegang ketika berdoa.
Si Abang menangis teresak-esak apabila membaca kertas kecil itu.
Kertas itu tertulis: “ Ya Allah, makbulkan lah segala doa abang aku”
MasyaALLAH…

Si Abang mula membandingkan dirinya dengan adiknya. Adiknya kekal taat kepada ALLAH dan tidak meringan-ringankan urusannya dengan ALLAH SWT. Adiknya, sedikit pun tidak meminta dunia kepada ALLAH, malah tidak meminta apa-apa untuk dirinya. Tetapi adiknya meminta agar segala doa Si Abang dimakbulkan. Si Abang, tidak pernah sedikit pun mendoakan Si Adik.
Si Abang mula nampak, rupanya, bukan doa dia yang makbul. Tetapi doa adiknya telah diterima oleh ALLAH SWT, lantas segala doanya menjadi makbul.

Cerita ini meruntun hati saya, dan buat saya sentiasa berfikir panjang.
Kadang-kadang kita, bila Allah realisasikan hajat kita, kita suka mengimbau usaha-usaha kita.
"Aku buat beginilah yang jadi begini."
"Doa aku makbul seh!"
"Aku ni memang Allah sayang. Tengok, semua benda Allah bagi. Aku minta je pun."
Tanpa sedar kita bongkak. Takabbur.
Sedangkan, kita tak tahu, mungkin yang makbul itu adalah doa ibu bapa kita, doa adik beradik kita, doa sahabat-sahabat kita. Bukannya doa kita.
Cerita itu sangat menyentuh hati saya.
Membuatkan setiap kali saya berdoa, saya tidak lupa mendoakan ibu bapa saya, guru-guru saya, keluarga saya, adik beradik saya, sahabat-sahabat karib saya, yang teramat akrab saya sebutkan namanya agar lebih merasai bahawa saya memerlukan mereka mendoakan saya juga.Kita ini banyak dosa. Banyak hijab.

Mungkin doa orang lain yang lebih bersih hatinya, lebih suci jiwanya yang makbul, menyebabkan rahmat Allah tumpah pada diri kita. Sebab itu jangan berlagak. Jangan tinggi diri. Jangan rasa doa kitalah yang makbul. Pulangkan semuanya kepada Allah. Doa itu sebahagian daripada usaha sahaja sebenarnya.

Dan jangan rasa segan nak minta orang lain doakan kita. Semoga bermanfaat note ini. Sebarkan jika anda rasa ada manfaatnya. Semoga Allah redha dengan kita.

Tuesday, January 17, 2012

phiewhhh.. ;p

~AL KISAH $$$$~


1st time wat pertukaran duit chinese new year... ahahahahahha... almost 150k... sok raya puasa tak tau la mcmner.. pitam lah aku.. dengan org last minitnyer bagai.... huhuhuhu... aku tak suka layan mende2 last minit nih..... nih dia hasil pertukaran tadi... hohohoho...










p/s: ngah terfikir raya puasa sok.... adoiiii

YEAY!! Good Newsss!!!

Hari Selasa yang indah dapat Memo dari HR...




Monday, January 16, 2012

Part Time

assalam semua {mcm ader pembaca sangggaaatt :p}

Hmm.. mana nak mula... owh citer pasal part time nih.. aku ni tak taulah jenis hangat2 taik ayam punyer org ke tak? sebab pada aku cukup duit, semua jadi... tapi skrg nih aku butuhkan duit and aku memerlukan kerja part time yg tak ganggu core work aku skrg.. dan aku ada masa utk berehat.. tapi kalo dah nama keje part time, mane ader dalam kamus perkataan 'REHAT'.. huhuhu... sedang memikirkan ape yg patut aku wat... so far aku dah wat trial menjual brg2 keter dlm fb.. Alhamdulillah laku.. cuma aku kene ader duit nak terus beli brg2 then jualkan... mcm seronok plak jual brg2 hafkat ni.. nak jual mcm org lain jual kain, kek, cekelat bagai semua tu... banyak sgt persaingan.. jenuh la plak aku nak wat promosi......


Skrg nih aku sedang mencuba utk wat part time nyanyi bersama dgn mak andam peberet ku kak ayu.. tu pun lom ape2 lg jumpa appointment bagai tapi aku dah neves tahap gaban... yelah show nih kene konsisten... tapi dah aku minat nyanyi, y not aku kembangkan bakat tu.. cuma aku kene terus belajar n betulkan beberapa teknik lg... yelah.. suara aku pun bukan sedap sgt.. nan hadoo.. tapi yg penting suara aku adalah suara aku.. tak Klon sesapa and tak tiru sesapa.... :)


Yelah, aku terpaksa fikir bagaimana nak teruskan kehidupan, mmg aku dah ader kerja skrg Alhamdulillah tapi kadar expences aku dah melebihi kadar income yg aku dpt... this is not good.. aku nak wat part time just nak recover balik all the debts yg aku dah wat dlm a few years back.. after married jd mcmnih.. suppose takdelah... balance lah sepatutnya.. tapi disebabkan ader mistake somewhere terpaksa plak aku guna loan tu... hmmmm... KEJE GILER!!! lepas aku dapat recover and pay all the debts tu balik, so, life aku dah boleh balance balik... siyesly mmg aku nak kene cari duit segera nak langsaikan ape yg patut dah balance sok, barulah aku bleh tenang.... hmmmmm... masalah lain2 tu aku terpaksa tlak tepi sebab aku nak fokus diri aku dulu.. dah ok n stabil baru aku pikir diri aku....... pasal DIORG YANG SEDANG WAT KEJI KAT BELAKANG AKU TU.... ingat, AKU BELUM MASIH MAAFKAN LG PERBUATAN KORANG DAN KORANG AKAN IDOP SUSAH SENTIASA BERMASALAH SEBAB HATI AKU MASIH MARAH DAN SEDIH... ape2pun ALLAH MAHA MELIHAT LG MAH MENGETAHUI............. DIALAH YANG AKAN MEMBALAS SEGALA2NYA.....

so, skrg fokus training vocal tu marie n sila cover masalah besar kau tu yg suka LUPA LIRIK!!! ahahahahahaa.. ;p

p/s: chaiyokkk marie :D

Sunday, January 15, 2012

Seperti Mahu Aktif Blog Kembali

teeeettt.. lom ada idea lg nak taip.. ahahahha...

:p

Tarikh Lahir Dalam Bulan Islam

    PERILAKU BERDASARKAN TARIKH LAHIR ISLAM/
    HIJRAH
    Sekiranya anda mengetahui pada bulan Hijrah anda dilahirkan, menurut pengetahuan tradisional bulan itu mempunyai pengaruh yang tersendiri terhadap perilaku. Dicatatkan bagi menambahkan pengetahuan
    --------------------------------
    MUHARRAM
    Bersifat pendiam, sihat fikirannya. Mungkin akan menjadi bodoh jika tidak mendapat didikan yang sempurna, walaupun begitu, jika dididik dengan baik, dia boleh menjadi cerdik kerana bakat fikiran yang pintar cerdas ada padanya. Dia mempunyai keinginan yang baik dan selalu berada dalam selamat.
    SAFAR
    Tabiatnya buruk. Dia tidak suka mengakui kesalahannya. lbubapanya perlu mendidiknya bagi menghilangkan tabiat buruk itu, jika tidak, kehidupannya akan menjadi susah di kemudian hari. Walaupun begitu, sekiranya dia melakukan sesuatu untuk kepentingan dirinya, selalunya ianya akan mendatangkan hasil.

    RABIULAWAL
    Perwatakannya baik. Mungkin dia akan mendapat pangkat besar, menjadi orang berpengaruh atau kaya tanpa diduga. Dalam pekerjaan ramai yang suka. Sifat negatif dirinya termasuklah kurang sabar, hatinya keras dan mudah marah.

    RABIULAKHIR
    Perwatakannya jahat. Hatinya tidak tetap. Fikiran dan kemahuannya lemah, buruk nafsunya, kasar wataknya, mudah mengangkat tangannya. Kehidupannya menjadi sukar kerana tabiat buruknya itu. Ibubapa menempuh kesukaran dalam mendidiknya.

    JAMADIL AWAL
    Dia mempunyai tingkat keyakinan yang tinggi. Dia berani dan nekad, kadangkala melakukan sesuatu yang bodoh atau bahaya. Walaupun begitu, keberanian dan tekadnya itu akan menunjukkan hasil usahanya, yang menemui kegagalan juga.

    JAMADIL AKHIR
    Wataknya berani, dia hormatkan orang lain. Berbagai kepandaian ada padanya. Apabila dia tahu bahawa dia salah atau keliru maka dia mudah mengakuinya, tapi bila dia tahu dia benar, pendiriannnya keras dan tidak mahu mengalah. Semasa kecilnya, ibubapanya perlu mendidiknya dengan baik agar terserlah sifat-sifatnya yang baik itu, kerana jika betul didikannya, masa dewasa ia akan menyenangkan kedua orang tuanya.

    REJAB
    Semasa kecilnya dia degil dan nakal. lbu bapanya patut mendidiknya dengan baik agar dia dapat menerapkan nilai-nilai yang baik. Ketika sudah dewasa, dia suka bersikap merendah diri dan bersikap tidak tahu menahu. Ini agak berlainan dari sikapnya semasa kecil. Walaubagaimanapun hidupnya selamat dan sentosa.

    SYA’ABAN
    Perwatakannya baik. Hidupnya selamat dan rezekinya tidak putus-putus. Sewaktu kecilnya dia mudah mengalah semasa bermain dengan kawan-kawan. Kelakuannya baik, berbudi bahasa hingga semua orang sayang padanya. Masa dewasanya dia akan berjaya dalam segala kerjayanya danmudah mendapat rezeki.

    RAMADHAN
    Dia baik, pendiam, suka merendah diri. Dia tidak angkuh kepada teman yang dikenalinya. Dia tidak suka menonjolkan diriya. Kehidupannya selalu selamat.


    SYAWAL
    Perwatakannya keras. Hatinya keras. Dia tidak suka dikalahkan oleh orang lain. Hal ini membahayakan hidupnya, oleh itu ibu bapanya perlulah mendidiknya dengan betul bagi menghilangkan tabiat buruknya itu. Jika tidak kehidupannya menjadi susah kerana perangai keras hatinya, dan dia selalu bergaduh terutamanya dalam hal mencari rezeki.


    ZULKAEDAH
    Perwatakannya pendiam. Banyak perkara baik pada dirinya berubah menjadi buruk. Dia banyak berfikir, kerana sifat ini, satu hari nanti dia akan mendapat hasil yang baik dalam kehidupannya. Tetapi oleh kerana banyak berfikir, perbuatannya kadang kala menjadi keliru. Dia seharusnya bertindak tanpa terlalu banyak berfikir untuk mendapat hasil yang yang memuaskan.


    ZULHIJJAHJika dia jahat dia terlalu jahat, jika baik terlalu baik pula. Dia sering mendapat padah dari perbuatannya sendiri. Dia sukar mengawal perasaannya, kadangkala terlalu berlebih-lebihan atau sebaliknya. 0leh kerana dia tidak dapat memberikan garis pemisah, dia sukar mempertimbangkan baik buruk perbuatannya. Dia seringkali menyesal kerana kurang hati-hati dan kurang pertimbangan.
** sumber dari http://budriez.wordpress.com/2008/02/16/ingin-tahu-tarikh-lahir-anda-dalam-bulan-islam-perilaku/

Thursday, January 12, 2012

Kata-Kata Hikmah buat semua :)

Kalaupun tak jadi org beriman, jadilah org berilmu.. Kalaupun tak jadi org berilmu, sekurang2 nya jadilah org yg mendengar.

Tanda-Tanda Kiamat Kecil

TANDA TANDA KECIL KIAMAT

- ramainya anak luar nikah
- zina bermaharajalela
- dusta berleluasa dan tidak tepat dalam penyampaian berita
- banyaak saksi palsu
- ramai orang soleh meninggal dunia
- menghiasi masjid dan membanggakannya
- pemimpin terdiri daripada orang yang fasik dan jahil
- muncul kekejian dan memutuskan hubungan kekeluargaan
- banyak berlaku gempa bumi
- salam diberi hanya kepada orang dikenali sahaja
- orang yang hina mendapat kedudukan terhormat
- lelaki mentaati isterinya tetapi menderhakai ibunya
- kurang sifat amanah
- banyak wanita berpakaian tetapi hakikatnya telanjang

Monday, January 9, 2012

Monday 09/01/2012 - marie menghadap $$$$$$$


nampak duit kat atas tu... nampak je mcm sikit.. almost 20k tu... huhuhu... amanah org tu.. haaha... ni lah keje aku hari ni, amek duit dari staff2 utk pertukaran dengan set siri album duit2 baru.. nak amek pic? jap2... kih kih



ni dia siri terbaru.. hehehe... Wang premium dr RM 1 hingga RM100..

Tu dia warna baru... purple... hehe

rm10 n rm20 [my fav color]

ni dia terbaharu RM 1 n RM 5 berbentuk Polimer :)

tu dia RM 20 [pitamlah aku raya thn ni]


Gabungan antara RM 1 dan RM 5 dua2 polimer :)


p/s: kelaparan wat mende ni je.. tapi takpelah.. puas hati :D
kerja kerja kerja :)

Wednesday, January 4, 2012

Syurga Neraka

Salam...

Mudahnyer kita nak masuk neraka tapi mudah juga nak masuk syurga cuma dgn beberapa syarat =)
There was an error in this gadget

nuffers

Digital clock