nuff

Wednesday, April 4, 2012

Kenapa ada yang tidak suka wanita Solehah jadi isteri?

cmf_shone posted at 4-10-2011 20:10

org yg menolak isteri yg soleh kerana mereka sendiri jahil islam dan hidup dalam kekufuran

aurorae posted at 5-10-2011 21:04

[b]TIP PERKAHWINAN dari facebook Ustaz Azhar Idrus[/b]

1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ...ibu bagi anak-anak kita. Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis, tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.

3. KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu, tetapi menikah di hadapan Allah.

4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa’kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do’a mereka.

5. KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.

6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.

7. KETIKA RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justru semakin erat berpegang tangan.

8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100%

9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

10. KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

11 .KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita.

12. KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggungjawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.

13. KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.Lihat seterusnya..
Oleh: Ustaz Azhar Idrus ( Original )

Senyum86 posted at 3-11-2011 03:56

Wanita Solehah lebih sempoi, apa yang lelaki yang hajatkan ada pada wanita solehah, maklumlah "Isteri tidak boleh menolak ajakan suami":shutup:

turboturtle posted at 19-11-2011 20:19

Tahniah wanita soleh & aku respect korang sbb menjalankan hukum Allah

Orion posted at 20-11-2011 01:28

Lari topik sket..

Biasa dlm bersahabat pun, ramai yg suka menjauhkan diri diri golongan soleh/solehah ni..
Kebanyakan lebih suka cari rakan yg sekepala..
Bukan sbb tak suka, cuma tak selesa dan segan dgn mereka..
Tak selesa utk menonjolkan sifat tak berapa baik kita di depan mereka..
Bimbang ditegur, kemudian malu sendiri..:)

mekchieqtai posted at 20-11-2011 14:19

ape ape pon ALLAH SWT dah tentukan jodoh setiap insan

zeeha77 posted at 20-11-2011 14:30

Nak crite skit aku penah dengar seorg ustaz cakap dlm satu seisi ceramah motivasi keharmonian rumahtangga ni..dia cakap "susah klu kawin dengan isteri yg tahu agama ni,sbb dia tahu hukum.cthnya dia tahu tugas menjaga keluarga tu adalah tugas lelaki termasuk memasak,jaga anak,dan lain2 lagi.kecuali diperintahkan oleh suami"

turboturtle posted at 20-11-2011 23:22

Dlu aku pandang perempuan kerana nafsu, tpi semenjak dua menjak ni aku da tergerak hati solat 5 waktu, dan aku salah sorg yg da jatuh hati kat perempuan soleh, indahnya wanita bila tutup aurat.

bintang posted at 21-11-2011 17:52

[b]Reply [url=http://mforum.cari.com.my/redirect.php?goto=findpost&pid=44765447&ptid=583875]7#[/url] [i]ussopp[/i] [/b]


Yelah kan.. diam kadang lebih baik dalam hal yang baik :)

bintang posted at 21-11-2011 17:54

[quote]Nak crite skit aku penah dengar seorg ustaz cakap dlm satu seisi ceramah motivasi keharmonian rumaht ...
[size=2][color=#999999]zeeha77 Post at 20-11-2011 14:30[/color] [url=http://mforum.cari.com.my/redirect.php?goto=findpost&pid=46514827&ptid=583875][img]http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]


Bodosnya ostad... made in mana neh :P

zeeha77 posted at 22-11-2011 10:27

[quote]Bodosnya ostad... made in mana neh
[size=2][color=#999999]bintang Post at 21-11-2011 17:54[/color] [url=http://mforum.cari.com.my/redirect.php?goto=findpost&pid=46535402&ptid=583875][img]http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]


dia ustaz & ustazah xpa tau la dia nk keluarkan ayat2.klu yg xtau apa2 mcm hg.mmg jd suri rumah la.hik hik

imanamsyar posted at 22-11-2011 15:34

[quote]sebabnya ....

ALLAH itu mengetahui yang terbaik

define biasa biasa...?


tapikan logiknya k ...
[size=2][color=#999999]mbhcsf Post at 3-7-2011 21:31[/color] [url=http://mforum.cari.com.my/redirect.php?goto=findpost&pid=44763357&ptid=583875][img]http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]


tapi kan ada kawan i kata dia mmg isteri solehah sbb dia rasa dia dh bg yang terbaik utk husbandnya..tp i rasa solehah ni mana blh diri sendirik yang declare..entah2 husband dia xpun rasa gitu..(motip mengutuk kawan sendirik?):bye:

mbhcsf posted at 22-11-2011 16:44

[quote]tapi kan ada kawan i kata dia mmg isteri solehah sbb dia rasa dia dh bg yang terbaik utk husb ...
[size=2][color=#999999]imanamsyar Post at 22-11-2011 15:34[/color] [url=http://forum.cari.com.my/redirect.php?goto=findpost&pid=46550548&ptid=583875][img]http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]
exactly...heheheh

kismis posted at 22-11-2011 21:30

[quote]Nak crite skit aku penah dengar seorg ustaz cakap dlm satu seisi ceramah motivasi keharmonian rumaht ...
[size=2][color=#999999]zeeha77 Post at 20-11-2011 14:30[/color] [url=http://mforum.cari.com.my/redirect.php?goto=findpost&pid=46514827&ptid=583875][img]http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

ni ustad made in china ke :mad:

amukgemuk posted at 22-11-2011 23:09

[quote]"susah klu kawin dengan isteri yg tahu agama ni,sbb dia tahu hukum.cthnya ...
[size=2][color=#999999]zeeha77 Post at 20-11-2011 14:30[/color] [url=http://mforum.cari.com.my/redirect.php?goto=findpost&pid=46514827&ptid=583875][img]http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

apa kah penyelesaiannya...? adakah......: Senang klu kawin dengan isteri yg tak tahu agama ni, sbb dia tak tahu hukum ?
wah!

bintang posted at 23-11-2011 13:35

[quote]dia ustaz & ustazah xpa tau la dia nk keluarkan ayat2.klu yg xtau apa2 mcm hg.mmg jd suri rumah la.hik hik
[size=2][color=#999999]zeeha77 Post at 22-11-2011 10:27[/color] [url=http://mforum.cari.com.my/redirect.php?goto=findpost&pid=46544042&ptid=583875][img]http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

Pasal ostad n ostazah takpe pulak leh kuarkan steatment sengal tahap gaban tuh? Sebab depa dijamin syorga ka? :lol:

Neh, hang tolong habaq kat ostad hang kot depa tak jumpa hadis Nabis saw yang dipesan kat kaum lelaki mukmin;

"Dinikahi seseorang wanita kerana empat perkara: kerana hartanya, keturunannya, kecantikannya, dan agamanya. Maka pilihlah yang beragama, nescaya engkau akan beroleh keuntungan. - Riwayat Bukhari wa Muslim

Bila wanita tau tang agamanya bererti dia cerdik, bila isteri anda cerdik, maka ia melahirkan keturunan cerdik dan pintar agamanya, rukun rumahtangganya.

mnm77 posted at 24-11-2011 12:40

[quote]Dlu aku pandang perempuan kerana nafsu, tpi semenjak dua menjak ni aku da tergerak hati solat 5 waktu, dan aku salah sorg yg da jatuh hati kat perempuan soleh, indahnya wanita bila tutup aurat.
[size=2][color=#999999]turboturtle Post at 20-11-2011 23:22[/color] [url=http://mforum.cari.com.my/redirect.php?goto=findpost&pid=46521705&ptid=583875][img]http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

Salam...

Kenyataan: ramai wanita yang nak kepada lelaki soleh, sekalipun diri mereka tak macam wanita solehah - supaya dibawa ke jalan yang baik

TAPI: ada juga wanita yang cari lelaki tak soleh, antara sebab:
- TAKUT dikongkong (salah faham, dan antara punca boleh jadi dari cerita buruk di pihak lelaki yang konon soleh)
- 2X5 dengan perangai lelaki yang tak soleh

Jadi wanita kalau dia tahu yang lelaki baik sebenarnya mahukan wanita solehah, maka dia akan berusaha jadi wanita solehah.

Lelaki yang nak cari wanita tak soleh ni sebenarnya dia lebihkan hal-hal lain (macam nafsu, kecantikan, pengaruh...) sama 2X5 dengan wanita yang nak cari lelaki tak soleh...

WAllahu a'lam

gadget posted at 24-11-2011 17:30

just ukur baju pada badan sendiri..

Senyum86 posted at 26-11-2011 05:38

Lelaki soleh sahaja boleh mendapat wanita solehah, tidak perlu cari, dapat jumpa sendiri, buta, terhindar daripada segala maksiat dan fitnah :doh3:

mbhcsf posted at 26-11-2011 20:50

[i=s] Post Last Edit by mbhcsf at 26-11-2011 22:31 [/i]

[quote]Salam...

Kenyataan: ramai wanita yang nak kepada lelaki soleh, sekalipun diri mereka tak maca ...
[size=2][color=#999999]mnm77 Post at 24-11-2011 12:40[/color] [url=http://mforum.cari.com.my/redirect.php?goto=findpost&pid=46584369&ptid=583875][img]http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]


well u know

ada yang jumpa lelaki yg mmg baik dan soleh, akhlak baik...tulisan baik baik, cakap pun benda yg berguna baik baik,... tapi ...diuji jugak, ada jugak 'issues' ntah ....then i learnt that ...well it's pretty tricky when talk about husband to be + soleh ...ada yang kita terserempak tapi bukan pun ditakdirkan milik pun ..adalah hikmah ( only Allah knows...He is ALL - Knowing anyway )

well c'est la vie

susah nak cari macam Maher zain type personality ...u know he has the intellect BA aeronautical man ,piety, the well ...just that he is beyond reach ...hahahah....well just ignored this ;P

mana pi warga adam macam ni ?

well i am not gonna talk about this again

lelaki yang baik untuk a lady yg baik dan well Allah juga menguji...kita ukur orang , orang ukur kita jugak, kan?

c'est la vie..

selamat maal hijrah

mbhcsf posted at 26-11-2011 20:59

[i=s] Post Last Edit by mbhcsf at 26-11-2011 22:30 [/i]

eh i sounded macam marah je, kan? tapi i tak marah tau, heheh ...just my thought anyway ....Allah tahu yg terbaik....

mbhcsf posted at 26-11-2011 21:35

All

[i=s] Post Last Edit by mbhcsf at 27-11-2011 02:55 [/i]

[quote]TIP PERKAHWINAN dari facebook Ustaz Azhar Idrus

1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri ...
[size=2][color=#999999]aurorae Post at 5-10-2011 21:04[/color] [url=http://mforum.cari.com.my/redirect.php?goto=findpost&pid=45875887&ptid=583875][img]http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]


well ...sayang dan kasih kerana ALLAH...it 'll fall into place..very hard to execute but i guess it's worth it ...you try to preserve things ALLAh akan jaga ...insya ALLAH ...
:loveliness:

turboturtle posted at 27-11-2011 17:37

[i=s] Post Last Edit by turboturtle at 27-11-2011 17:39 [/i]

[quote]TIP PERKAHWINAN dari facebook Ustaz Azhar Idrus

1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri ...[/quote]
lagi apa yang dia cakap, nak tau gak, ayat tu x habis.....
Ustaz azhar idrus huh aku minat dgr cramah dia......
Hoh sorry x perasan ada kat atas rupanya.... abaikan je soklan aku nih, maluuuuu dennnn.....

mr_evergreen posted at 27-11-2011 21:14

[color=white] لا إله إلاَّ الله.محمد رسو ل الله[/color]


ada mana2 Wanita Solehah nak menikah dgn Jamal Ubaidillah Ali kerana ALLAH dan RasulNYA tak?

Senyum86 posted at 28-11-2011 17:37

wanita seperti ini takkan jadi bualan orang, itu lah wanita solehah, elakkan fitnah, banyak amalan, allah akan menutup segala pintu kejahatan,:shutup: pakai purdah warna krim {:1_273:}

langquit_2011 posted at 29-11-2011 05:37

aku rasa diaorang slah paham.. mungkin kalau dpn isteri yg solehah.. si isteri tu akan pakai purdah je 24 jam... sembahyang baca quran 24 jam.. tak minat bab sex.. tak boleh pakai seksi... kadang kadang org tengok islam nih semua tak boleh semua haram.. contoh islam menegah berpakaian seksi... sapa kata tak boleh... boleh.. tapi dengan muhrim kitalah... suami dan isteri kita.. sapa kata tak boleh buat sex berbilang pasangan bagi lelaki.. boleh.. dengan isteri2 kita.. kalau kawin lebih dari satu... hanya yang tak boleh minum arak dmakan babi.. tu mmg tak boleh bahaya kesihatan..

mr_evergreen posted at 29-11-2011 05:46

**** Post Banned ****

Senyum86 posted at 29-11-2011 08:51

Orang islam yang tidak berfikiran negatif itulah lelaki soleh dan wanita solehah :lol: orang yang bace quran dengan orang tidak bace quran lain sikapnya, laknatullah :shutup:

cikmonlala posted at 29-11-2011 10:45

carilah yg seadanya dgn diri kita..
cermin diri kita dulu..

tripple_M posted at 29-11-2011 20:41

yes..slalu dgr camni la dr mulot2 org..
kdang2 tuh trpkir lak..
napa diorg xmo yg solehah..
yg berlitup gitu..
bknkah manis dipndang dan manis juga dipandang oleh Allah..
sama2 kita renungkan..

mncari bidadari duniawi dan ukhrawi...

turboturtle posted at 29-11-2011 22:05

[quote]
Orang islam yang tidak berfikiran negatif itulah lelaki soleh dan wanita solehah orang yang bace quran dengan orang tidak bace quran lain sikapnya, laknatullah[/quote]

Yup agree with your statement, it relates with someones 5 times prayer and always zikir, then will produce a good & clean heart.

turboturtle posted at 29-11-2011 22:18

Skang ni rmai perempuan pakai seksi, ketawa mengilai + tak senonoh pastu kutuk2 perempaun ttp aurat, ska bwk jantan masuk rumah, persendakan agama pastu mengeluh kenapalah aku x jmpe lelaki baik. Padahal depan mata dah ada tp cari yg jahat gak. Xnak berubah. Memang padan kena main laaaa................. Yg lelaki pun 2X5 nak yg seksi je tp sbenarnya seksa menanggung dosa. Bila tak berlandaskan islam mcm tulah jadinya.

Senyum86 posted at 30-11-2011 02:36

[i=s] Post Last Edit by Senyum86 at 30-11-2011 07:07 [/i]

Jabatan agama islam akan cari sampai rumah, masuk makamah syariah kes khalwat {:teatimeo kalau tidak percaya,
sendiri cari masalah {:limpo
kalau nak gaduh pun boleh, jangan simpan dalam hati, hentikan provokasi anda {:2byeo

manusia semakin melampau {:speco kat luar sana tu lebih ramai lagi yang hebat {:smileo

30 juzuk {:thumbo pejuang islam {:2Hio sangat low profile {:sleepyo

turboturtle posted at 30-11-2011 18:45

mendalam maksud tu.......

ardy posted at 2-12-2011 15:20

biasa-biasa tak bererti tidak solehah.
pada aku, aku cari wanita biasa-biasa.
hehehe...

nazrichip posted at 2-12-2011 15:56

suke tengok "ustazah pilihan"

tripple_M posted at 2-12-2011 20:06

klu kita mncari yg biasa2 dpt biasa2 lah..
cuba kita mncari yg luar biasa..
hasilnya pon luar biasa..
sama2 mncari yg luar biasa agar kita dpt mmbimbing satu sama lain..
dpt bkongsi ilmu agama..

xsalah kalau kita jelez@cmburu pada org yg luar biasa@ berilmu..
supaya drik kita dpt mmantapkan lagik ilmu agama..
supaya drik kita berusaha mnjdik hambaNya yg bertaqwa..
kalamullah ini ckup luas pgetahuannya..

mnm77 posted at 4-12-2011 17:02

[quote] well u know

ada yang jumpa lelaki yg mmg baik dan soleh, akhlak baik...tulisan baik baik, cakap pun benda yg berguna baik baik,... tapi ...diuji jugak, ada jugak 'issues' ntah ....then i learnt that ...well it's pretty tricky when talk about husband to be + soleh ...ada yang kita terserempak tapi bukan pun ditakdirkan milik pun ..adalah hikmah ( only Allah knows...He is ALL - Knowing anyway )
[size=2][color=#999999]mbhcsf Post at 26-11-2011 20:50[/color] [url=http://mforum.cari.com.my/redirect.php?goto=findpost&pid=46618975&ptid=583875][img]http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

Salam..

Betul.... memang manusia diuji. Yang soleh pun diuji juga, dan kadang2 yang soleh pun boleh tersilap. Sebaik-baik orang yang membuat kesilapan ialah orang yang bertaubat...

WAllahu a'lam

mbhcsf posted at 4-12-2011 17:05

[quote]Salam..

Betul.... memang manusia diuji. Yang soleh pun diuji juga, dan kadang2 yang soleh pun ...
[size=2][color=#999999]mnm77 Post at 4-12-2011 17:02[/color] [url=http://mforum2.cari.com.my/redirect.php?goto=findpost&pid=46724285&ptid=583875][img]http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]


ws

hi ...well...tak palah yg penting Allah tahu yg terbaik dan kita enjoyyyyy:lol:

turboturtle posted at 4-12-2011 18:26

Aku rasa klu mencari yang soleh ni, klu kita lambat solat dia boleh tegur @ tlg igtkan dh masuk waktu, dia tau dosa pahala, & tggngjawab sbagai isteri, kan dlm islam dh bgtau, No.1 mesti yg ber agama. Klu niat tu baik, insyaallah baik lah jd nya.

Senyum86 posted at 6-12-2011 12:42

[i=s] Post Last Edit by ibnur at 13-12-2011 06:42 [/i]

Buat yang wajib saja, dah dikira, orang-orang beriman {:thumbo


{:22MCo

Tiba-tiba aku berubah fikiran, cari yang kaya dan seksi, {:handsomeo

aurorae posted at 11-12-2011 23:26

kita akan dapat apa yg kita minta

sebelum kawin, aku berdoa siang malam untuk suami yg sempurna solatnya, untuk membimbing aku yg sekejap ada sekejap takda

alhamdulillah aku dapat apa yg aku doakan

sok_suci posted at 12-12-2011 23:24

sy nak yg solehah...:$

mbhcsf posted at 15-12-2011 18:06

Pagi tadi saya baru terima kad jemputan kahwin..very nice , creative, simple card , i like the design actually simple but elegant

dan seketika jemari membelek kad terbabit amboih ada doa Rasullulah SAW dikatakan diucapkan Rasulullah SAW

yang berbunyi

[b]'Semoga Allah Menghimpunkan yang Terserak dari keduanya ,
memberkati mereka berdua
dan kiranya
Allah meningkatkan darjat keturunan mereka menjadi pembuka rahmat ...
sumber ILMU dan HIKMAH, serta pemberi rasa aman bagi umat '
[/b]
ini dikatakan doa yang dilafazkan oleh baginda SAW ketika pernikahan Puterinya Fatimah Az Zahra dengan si brilliant Ali bin Abi Talib ...

cantik doa tu :loveliness:

Senyum86 posted at 18-12-2011 17:15

[i=s] Post Last Edit by Senyum86 at 18-12-2011 17:17 [/i]

Wanita tersebut dijauhkan dari lelaki yang berfikiran negatif, yang suke mereka, orang yang berhati mulia{:4_189:}

{:imisso

Rasulullah ada tolong buatkan rumah untuk Fatimah

{:childlikeo
There was an error in this gadget

nuffers

Digital clock